- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko sa Lavrovom: Moskva i Minsk još nisu recipročno odgovorili na vojnu aktivnost NATO-a

© Foto : POOL / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na sastanku u Minsku
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na sastanku u Minsku - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da Minsk i Moskva još nisu recipročno odgovorili na vojnu aktivnost NATO-a kod granica Savezne Države Rusije i Belorusije.

„Napravili smo pola koraka. Avioni (NATO-a) lete (kod granica Savezne Države), treniraju. Zašto treniraju? Zašto voze rakete bez eksploziva? Da bi sutra stavili u avion nuklearnu bombu i bacili je tamo gde treba. Prema tome, mi još nismo recipročno odgovorili. Skladišta nuklearne municije su – u Rusiji. A kod nas ih nema“, rekao je Lukašenko na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

Kako je dodao, na nedavnom sastanku sa ruskim liderom Vladimirom Putinom veoma ozbiljno je razgovarao o bezbednosnoj situaciji i postupcima zapadnih zemalja prema Moskvi i Minsku.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je, sa svoje strane, istakao da pojedine zapadne zemlje počinju da shvataju da je nemoguće izgraditi bezbednosnu arhitekturu bez Rusije i Belorusije.

„Oni na Zapadu to shvataju. Tamo je sve više i više razumnih ljudi koji počinju da razmišljaju: 'A šta dalje kada se završi ova situacija?'. Treba razmišljati o evropskoj saradnji. Ne znam o kakvoj saradnji se radi, u trenutnim uslovima teško je zamisliti, ali da je sada nemoguće bez nas graditi bezbednost – to je činjenica. Mnogi počinju to da shvataju“, rekao je Lavrov.

Lukašenko i Putin sastali su se 26.juna u Konstantinovskom dvorcu koji se nalazi 19 kilometara od Sankt Peterburga na obali Finskog zaliva. Beloruski lider je tom prilikom zatražio od Putina da razmotri moguć recipročni odgovor na agresiju Zapada. On je kazao da Minsk jako brinu vojne vežbe američkih i NATO borbenih aviona koji nose nuklearno naoružanje. Takođe je kazao i da ne misli da bi Rusija već sutra trebalo da donese nuklearno oružje u Belorusiju, ali da se sa takvim potezima Alijanse „ne treba šaliti“.
Pregovori predsednika Rusije i Belorusije, Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
RUSIJA
Sastali se Putin i Lukašenko: Rusija šalje Belorusiji „iskandere“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala