- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Erdogan: Švedska je dala reč, teroristi će nam biti izručeni

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPeregovorы Rossii i Ukrainы v Stambule
Peregovorы Rossii i Ukrainы v Stambule - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan nazvao je diplomatskom pobedom to što su prihvaćeni uslovi Ankare po pitanju članstva Švedske i Finske u NATO. On je novinarima, po završetku samita Alijanse u Madridu, rekao da je Turska dobila garancije o ekstradiciji 73 člana Radniče partije Kurdistana u Tursku.
„Švedska je dala reč u vezi sa izručenjem terorista, ima ih oko 73. Dali su nam garancije“, rekao je on na konferenciji za novinare.
Ako dve zemlje ne budu ispunile obaveze, turski parlament, kako je dodao, neće diskutovati o odobravanju njihovih zahteva za članstvo.
„Proces ulaska u NATO je dug, pratićemo da li ispunjavaju date garancije i obaveze. Ako ne budu ispunjavali obaveze parlament neće razmatrati ratifikaciju“, rekao je Erdogan.
Podsetimo, Finska i Švedska su zbog događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a zahtev za ulazak u Alijansu. Turska je blokirala početak procesa razmatranja ovih prijava. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO, jer ne može da veruje njihovim uveravanjima o odnosima sa predstavnicima Radničke partije Kurdistana koja je zabranjena u Turskoj.
Dogovor je postignut na samitu NATO u Madridu.

U stalnom kontaktu sa Putinom

Erdogan je rekao da je u stalnom kontaktu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u vezi sa situacijom u Ukrajini.
„U stalnom sam kontaktu sa Vladimirom Putinom. Neophodno je preduzeti sve moguće u cilju što skorijeg prekida vatre“, rekao je turski predsednik novinarima.
Turski predsednik je rekao i da planira razgovor sa Putinom u vezi sa pitanjem žita.
„Krajem ove nedelje ili početkom naredne planiram telefonski razgovor sa Putinom, a i sa Vladimirom Zelenskim po pitanju koridora za žito“, rekao je Erdogan.
Prema njegovim rečima, s Putinom redovno razgovara, jednom u nedelju ili deset dana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala