- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski premijer: Rusija da povuče notu sa zahtevom da poništimo odluku o proterivanju diplomata

CC BY 3.0 / MrPanyGoff / Wikipedia / Ruska ambasada u Sofiji
Ruska ambasada u Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
Pratite nas
Bugarski premijer Kiril Petkov pozvao je rusku ambasadu da povuče notu u kojoj diplomatska misija insistira na poništenju odluke Sofije o proterivanju ruskih diplomata.
Ranije se u medijima pojavila informacija da je ruska ambasada danas uručila bugarskom MIP-u notu u kojoj zahteva poništenje odluke o proterivanju 70 predstavnika diplomatske misije (34 diplomata, ostali zaposleni su tehničko osoblje), u suprotnom će biti postavljeno pitanje zatvaranja amabasade. Ističe se da na sajtu i stranici ruske ambasade na Fejsbuku nema informacija o takvoj noti.
Kao odgovor na ovu informaciju, bugarski premijer je izjavio da Bugarska poštuje ruski narod i ceni odnose među zemljama. On je istakao da bugarskih diplomata u Moskvi ima 12, međutim, ruska ambasada u Bugarskoj imaće mogućnost da sačuva 43 zaposlena (ranije je, prema njegovim rečima, bilo akreditovano 114 osoba).

„Verujemo u neophodnost dijaloga, a diplomatski kanali su tu od ključnog značaja. Ubeđeni smo da bugarsko-ruski odnosi mogu da nastave da se razvijaju u oblastima od obostranog interesa, poštujući istovremeno važne vrednosti za obe zemlje. Zato se obraćamo ambasadi Ruske Federacije sa molbom da povuče notu koju je danas predala“, navodi se u saopštenju.

Prethodno je Petkov saopštio da Bugarska proteruje 70 ruskih diplomata koji su navodno uhvaćeni u špijunaži. Ruski ambasador u Bugarskoj Eleonora Mitrofanova za televiziju „Rusija 24“ izjavila je da Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija komanduju Bugarskom i odgovorne su za proterivanje ruskih diplomata iz te zemlje.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
RUSIJA
Akt bez presedana koji će imati posledice: Reakcije iz Sofije zbog proterivanja ruskih diplomata
Bugarski premijer Kiril Petkov - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
RUSIJA
„Poslednja mera pred početak rata“: Bugarska opozicija oštro kritikovala proterivanje ruskih diplomata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala