- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bajden obećao Amerikancima: Skupo ćete plaćati benzin - samo da Rusija ne pobedi Ukrajinu

© AP Photo / Susan WalshAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
Pratite nas
Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da će Amerikanci i žitelji drugih zapadnih zemalja morati da plaćaju benzin onoliko skupo koliko to bude potrebno da Rusija ne može da pobedi Ukrajinu.
Novinari su pitali Bajdena koliko dugo će građani SAD i drugih zapadnih zemalja morati da trpe i da plaćaju visoke cene benzina zbog situacije u Ukrajini, a on im je odgovorio: „Onoliko dugo, koliko bude potrebno. U stvarnosti Rusija ne može da pobedi Ukrajinu... To je kritično važno za ceo svet“, rekao je Bajden.
Po završetku samita NATO-a u Madridu Bajden je obećao da će se, u slučaju da Kongres SAD podrži njegov predlog, uključujući ukidanje poreza za kupovinu benzina, cena goriva smanjiti, a da će žitelji zapadnih zemalja osetiti olakšanje.
„Razlog zbog kojeg rastu cene benzina je Rusija. Rusija, Rusija, Rusija. Razlog postojanja prehrambene krize je Rusija“, rekao je Bajden.
Prema njegovim rečima, lideri zapadnih zemalja su „oformili komisiju, grupu poverenika koji se bave pitanjima nacionalne bezbednosti, kako bi razradili mehanizam ograničenja cena ruske nafte.
„Poručili smo svojim timovima da rade na detaljima ograničenja cena ruske nafte kako bi se smanjili Putinovi prihodi, bez štete po Amerikance i druge ljude na benzinskim pumpama“, rekao je Bajden koji je pre samita NATO-a u Madridu, učestvovao i na samitu G7 u Nemačkoj.
On je dodao da očekuje da će to smanjiti cenu nafte na svetskom tržištu, kao i cenu goriva.
Predsednik SAD je, takođe, rekao da SAD i njihovi saveznici neće dati ruskim brodovima osiguranje za prevoz nafte kako bi onemogućili prevoz tog energenta.
Bajden je dodao da će zapadne zemlje nastojati dodatno da otežaju Rusiji eksploataciju nafte ograničenjem pristupa odgovarajućim tehnologijama.
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
SVET
Bajden: Nova vojna pomoć Kijevu obuhvatiće i napredne PVO sisteme
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala