- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden: Nova vojna pomoć Kijevu obuhvatiće i napredne PVO sisteme

© AP Photo / Manuel Balce CenetaAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
Pratite nas
Nova vojna pomoć SAD Ukrajini, čija je vrednost 800 miliona dolara, obuhvatiće i sisteme protivvazdušne odbrane, kao i municiju za višecevne raketne bacače "himars", izjavio je američki predsednik Džozef Bajden.
"Od trenutka kada sam stupio na dužnost za Ukrajinu smo izdvojili gotovo sedam milijardi dolara za sisteme bezbednosti. U narednih nekoliko dana nameravamo da objavimo još jedan paket vojne pomoći, u vrednosti većoj od 800 miliona, koja obuhvata novi, savremeni zapadni PVO sistem, više artiljerije i projektila, protivbaterijske radare, dodatnu municiju za višecevne raketne bacače 'himars' koje smo već predali Ukrajini, a dodatni sistemi 'himars' će stići i iz drugih zemalja", rekao je Bajden.
Po završetku samita NATO-a u Madridu, koji je ocenio kao istorijski, Bajden je novinarima rekao da je 50 zemalja obećalo Kijevu vojnu pomoć koja obuhvata 140.000 protivtenkovskih sistema, više od 600 tenkova, gotovo 500 artiljerijskih sistema i više od 600.000 projektila.
„Naši saveznici širom sveta suštinski doprinose da se pomogne Ukrajini. Na inicijativu američkog ministra odbrane Lojda Ostina više od 50 zemalja je dalo nova obećanja i to su globalni napori da se podrži Ukrajina“, rekao je Bajden.
On je naglasio da administracija u Vašingtonu ne namerava da menja svoje odluke o tempu pružanja vojne pomoći Kijevu, bez obzira na izjave ukrajinskih rukovodilaca da žele da okončaju borbena dejstva do zime.
Prema Bajdenovim rečima, svet se promenio u poređenju s periodom od pre 12 godina, kada je NATO formulisao svoju prethodnu strategiju.
„Samit je bio posvećen učvršćivanju naših saveza, spremnosti za teškoće pred kojima se svet danas nalazi i opasnostima koje će se pojaviti u budućnosti“, rekao je Bajden.
Samit NATO-a, na kojem učestvuje oko 40 šefova država i vlada, održan je u Madridu od 28. do 30. juna. Na samitu su učestvovale i četiri zemlje Azijsko-pacifičkog regiona, Australija, Novi Zeland, Japan i Južna Koreja, četiri članice Evropske unije koje nisu u NATO-u, kao i šefovi Evropske komisije i Evropskog saveta.
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
SVET
Makron: Francuska razmešta novu brigadu NATO-a u Rumuniji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala