- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Abazović na pitanje o Temeljnom ugovoru i Vladi: Ako zbog državnog interesa treba da padne, neka padne

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICDritan Abazović
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
Pratite nas
Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da je najbolja vest posle dvodnevne posete Beogradu, tokom koje je razgovarao sa najvišim zvaničnicima Srbije, to što su, kako kaže, konstatovali da Crna Gora i Srbija ulaze u novu eru odnosa, koji treba da budu mnogo bolji nego što su bili ranije.
On je na pitanje može li Vlada da padne zbog Temeljnog ugovora, Abazović je rekao da politiku ne vodi na način na koji su neki navikli i da se bavi isključivo državnim interesom.
Abazović je rekao da su odnosi dve zemlje neopravdano bili opterećeni u prethodnom periodu.
„Došli smo do dva-tri konkretna rešenja vezano za platni promet. Krećemo sa platnim prometom, odnosno procedurom za rešavanje platnog prometa između dve države“, kazao je Abazović u intervjuu za RTS, prenosi Tanjug.
Istakao je da su obezbedili i nesmetan izvoz hrane iz Srbije prema Crnoj Gori, čime će, kako kaže, biti umanjena potencijalna kriza.
Naglasio je da je jako zadovoljan posetom, da je bila iznad očekivanja javnosti i da ni sam nije očekivao bolje rezultate.
Naveo je da su ostala i neka pitanja koja tom posetom nisu mogla biti rešena, ali koja su, kako kaže, na stolu i koja će, ako bude takve energije, sigurno biti rešena u narednom periodu.
„Mi bismo voleli da preko noći možemo sve da rešimo, ali ako imamo kontinuitet dosta nategnutih odnosa, po meni neopravdano, onda mislim da je ovo značajan korak unapred, više koraka unapred“, naglasio je crnogorski premijer.

„Ako zbog državnog interesa treba da padne Vlada, neka padne“

Kada je reč o Temeljnom ugovoru koji Crna Gora treba da potpiše sa SPC, a čiji je radni tekst objavljen neposredno pred njegovu posetu Srbiji, Abazović je podsetio da se na tom dokumentu u Crnoj Gori radi od 2012. godine i naglasio da je 43. Vlada je odlučna da sva pitanja, a naročito ona koja značajnije opterećuju javnost, tretira odmah.
Abazović je naveo da su došli do teksta i da su radne grupe završile svoj deo posla, ali da tekst mora da ode na Komisiju za politički sistem, a nakon toga i na Vladu, kao i da prođe organe SPC.
Naglasio je da će imati jednak tretman prema svim verskim zajednicama i da, kako i Ustav predviđa, država treba da se bavi državnim poslovima, pošto je sekularna, a crkva, dodao je, da se bavi svojim poslovima.
Na pitanje ima li za radni tekst ugovora podršku u Vladi i parlamentu i može li Vlada da padne zbog Temeljnog ugovora, Abazović je rekao da politiku ne vodi na način na koji su neki navikli i da se bavi isključivo državnim interesom.
„Ako zbog državnog interesa treba da padne Vlada, neka padne. Ja lično mislim da neće pasti, ali ako neko misli da će premijer Crne Gore ili Vlada Crne Gore biti u službi određenih političkih struktura, nezavisno da li podržavaju Vladu ili su opozicija, na uštrb javnog interesa, to se neće desiti“, naglasio je Abazović.
Abazović je najavio je da će Temeljni ugovor biti potpisan u Crnoj Gori, u terminu o koji će tek biti dogovoren.
„Nismo precizirali, imali smo jedan vrlo korektan sastanak u Patrijaršiji. Treba da se završe formalne procedure, a onda ćemo, što je stvar formalnosti, odrediti neki datum“, naveo je Abazović.
Na pitanje da li će biti potpisan i Temeljni ugovor sa tzv. Crnogorskom pravoslavnom crkvom, Abazović je kazao da su oni izrazili želju, da su formirali svoj pravni tim i da je dobio pismo sa njihove strane da bi želeli da se sastanu sa predstavnicima Vlade.
„Oni su isto registrovani u našem Ministarstvu pravde i moramo da imamo jednak tretman“, istakao je Abazović.
Kazao je da to nije bila tema razgovora sa patrijarhom Porfirijem, ali je istakao da Crna Gora ima desetine registrovanih verskih zajednica.
„Patrijarh je to naglasio i na konferenciji za medije – rekao je da se ne traži ni više ni manje nego što imaju drugi. Pravo koje tražite za sebe dajte i drugima – to je univerzalni princip. Ne odnosi se na verska prava nego na bilo šta“, naglasio je Abazović.
Naveo je da ga ne uznemiravaju različiti glasovi u Crnoj Gori jer, kako tvrdi, u 99 odsto slučajeva nemaju problem sa tekstom, već žele da ostane otvoreno pitanje.
„To su ljudi koji žive u prošlosti. Oni ne žele da dozvole ni u Crnoj Gori ljudima napredak, ni u Srbiji ljudima napredak, ni u regionu napredak“, kazao je Abazović.
Na pitanje jesu li odnosi sa Srbijom resetovani, što je najavljivano kao cilj posete, Abazović kaže da, nakon svega što je viđeno u prethodna dva dana, veruje da jesu.
Dodao je da su odnosi dve države blizu istorijskog maksimuma i da je premijerki Brnabić na zatvorenom sastanku saopštio ime potencijalnog budućeg ambasadora Crne Gore u Srbiji.
„Najvažnije je da mi dobijemo ambasadore i da dobijemo ljude koji će svojim kredibilitetom i profesionalizmom raditi posao koji mi radimo kada smo u zvaničnim posetama, a koji će oni svakodnevno raditi, bilo u Podgorici, bilo u Beogradu“, istiće Abazović.
Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan i eventualnom pristupanju Crne Gore, rekao je da je o tome bilo reči i da je formirana radna grupa koja uključuje više ministarstava.
„Mi smo za to da nam Otvoreni Balkan pomogne da budemo ekonomski konkurentni između sebe, a da to istrenira naše ekonomsko biće i stvori dobru pretpostavku da sutra, kada budemo svi članovi i članice Evropske unije, budemo što uspešnije u odnosu na države koje su već članice“, naveo je Abazović.
Kada je u pitanju položaj Srba u Crnoj Gori, Abazović je kazao da je sada mnogo bolji i da se ne tretira na način kao ranije.
Dodao je da je u Vladi Crne Gore dosta ministara koji se izjašnjavaju kao Srbi i da mu je potpuno zamislivo i da premijer Crne Gore bude Srbin.
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
REGION
Abazović se u Beogradu sastao sa ambasadorom SAD Hilom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala