- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nešto se čudno na nebu dešava: Pored poravnanja planeta, solarna oluja pogodila Zemlju

© NASA . ESAPolarna svetlost zabeležena sa Međunarodne svemirske stanice
Polarna svetlost zabeležena sa Međunarodne svemirske stanice - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
Pratite nas
Snažna geomagnetna oluja koja je očigledno nastala iz prilično neobičnog izvora pogodila je našu planetu prošlog vikenda. A pored toga, na nebu se do kraja juna dešava poravnanje planeta kakvo nije viđeno više od sto godina.
Prema sajtu „Spejs veder“, ova iznenađujuća oluja klase G1 pogodila je Zemlju oko ponoći 25. na 26. jun, otvarajući „pukotinu u magnetosferi naše planete“, a solarni vetrovi koji su ušli u pukotinu proizveli su spektakularan „prikaz aurora”.
„Izašao sam pre izlaska sunca da snimam kometu C/2017 K2 (PanSTARRS) i konjunkciju Mesec–Venera kada su se pojavile aurore. Prikaz je trajao pet minuta, ali kakav je to petominutna šou bio dok je aurora postajala vidljiva golim okom sa prelepim stubovima“, rekao je Harlan Tomas, fotograf iz Kalgarija.
Umesto da bude proizvod izbacivanja koronalne mase, ova geomagnetna oluja je očigledno bila uzrokovana ko-rotirajućim regionom interakcije, prelaznom zonom između „sporih i brzih tokova solarnog vetra“.
„Lajv sajens“ takođe ističe da se oluja poklopila sa vrhuncem retkog planetarnog poravnanja gde su se Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn „poređali na nebu prema njihovoj blizini Suncu“, što je prvo takvo poravnanje od 1864.
Poravnanje planeta - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Spektakularna fotografija pokazuje planetarno poravnanje koje se neće ponoviti do 2040. godine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala