- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Značajni rezultati: Naučnici povećali čvrstinu i otpornost legura aluminijuma

CC0 / Piksabej / Aluminijum
Aluminijum - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
Pratite nas
Naučnici sa Ruskog nacionalnog univerziteta nauke i tehnologije MISIS (NUST MISIS) uspeli su da povećaju snagu i čvrstoću lakih legura aluminijuma. Čvrstoća aluminijumskih kompozita sa agregatima ugljeničnih nanovlakna povećana je za 20 odsto i došlo je do suštinskih promena u njihovoj strukturi na mikroskopskom nivou.
Aluminijum i legure koje se dobijaju iz ovog metala su jedan od najvažnijih materijala u današnjoj industriji i tehnologiji. Nemoguće je zamisliti da se ovaj pristupačan, lagan i univerzalan metal ne koristi u sektoru transporta, građevinarstva, elektronike ili vazduhoplovstva.
U međuvremenu, naučnici ističu da je neophodno dodatno poboljšati mehanička svojstva aluminijumskih legura kako bi se povećao odnos čvrstoće i težine delova. Jedan od aktuelnih zadataka je usklađivanje mehaničkih karakteristika i funkcionalnih svojstava materijala sa zahtevima napredne tehnologije. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu „Nanomaterijali“.

„Uopšteno govoreći, postoje samo dva načina da se poboljšaju funkcionalna svojstva legure: da se stvori novi kompozitni materijal sa komplikovanijim sastavom ili da se nanese dodatni premaz na površinu proizvedenih delova. Uparili smo oba pristupa i dobili udruženi efekat više faktora uz interakciju mikro-aluminijum-oksida i ugljeničnih vlakana nanoveličine“, objašnjava Ivan Pelevin, zaposleni u laboratoriji NUST MISIS „Kataliza i prerada ugljovodonika“.

Uzeti su aluminijumski predmeti štampani na 3D štampaču čije su površinske karakteristike poboljšane nanošenjem omotača od kompozitnih materijala primenom metode hladnog gasodinamičkog ubrzanja.
Naučnici su sigurni da je ovo istraživanje od velikog značaja ne samo za poboljšanje karakteristika određene legure aluminijuma, već i za različite primene. Posebna pažnja posvećena je obradi materijala nakon 3D štampe, jer je to najaktuelniji i najvažniji naučni zadatak. Naučni tim planira da uskoro dobije kompozitne materijale sa potrebnom mikrostrukturom za upotrebu u energetskom i biomedicinskom sektoru.
Robot kraba - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Robot manji od buve, a može da gmiže i skače /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala