- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zelenski pozvao UN da upute izaslanika u Kremenčug, nazvao Rusiju terorističkom državom

© AP Photo / Richard DrewSednica Saveta bezbednosti UN
Sednica Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je UN da pošalju specijalnog izaslanika generalnog sekretara ili komisiju u ukrajinski Kremenčuk, gde se zapalio tržni centar.
„Predlažem da UN pošalju specijalnog izaslanika generalnog sekretara ili komisiju na mesto terorističkog napada u Kremenčuku, kako bi UN nezavisno prikupile sve informacije i videle da je to zaista bio ruski raketni napad“, rekao je Zelenski putem video veze na sednici Saveta bezbednosti UN.
Predsednik Ukrajine zatražio je od Saveta bezbednosti UN da dâ zakonsku definiciju pojma „teroristička država“, za šta je optužio Rusiju.
„Nažalost, u ovom trenutku UN nemaju pravnu definiciju pojma ‘teroristička država’ sa kojim se slažu sve države-članice UN“, rekao je Zelenski.
On je dodao da je sukob u Ukrajini „pokazao hitnu potrebu da se ovaj izraz odrazi na nivou UN i kazni svaka teroristička država“. Takođe je pozvao na isključenje Rusije iz svih struktura UN, uključujući i Savet bezbednosti, zbog navodnog kršenja principa organizacije.
„Rusija nema pravo da učestvuje u diskusiji i glasanju o pitanjima rata u Ukrajini, koji nije ničim izazvan i ima kolonijalni karakter. Pozivam vas da delegaciji terorističke države oduzmete ovlašćenja u Generalnoj skupštini UN. To je moguće, to je potrebno i pravedno. Rusija nema prava da ostane u Savetu bezbednosti UN“, oceni je ukrajinski predsednik.
Istovremeno, on je i ranije izjavio da je apelovao na Sjedinjene Američke Države da proglase Rusiju za zemlju koja sponzoriše terorizam.
Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je ranije da je odbio da Rusiju proglasi za sponzora terorizma, jer „to nije metod Francuske“. Sa svoje strane, portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik je, komentarišući poziv Zelenskog, rekao da takve odluke nisu u nadležnosti generalnog sekretara.

Incident u Kremenčugu

Vazdušno-kosmičke snage Rusije u ponedeljak su uništile naoružanje i municiju isporučenu za ukrajinske trupe u Donbasu, koji su se nalazili u hangarima u Kremenčugu, a detonacija municije izazvala je požar u obližnjem zatvorenom tržnom centru, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Ukrajinski predsednik je s tim u vezi na svom Telegramu napisao da gori tržni centar u Kremenčugu. On je tvrdio da je uzrok raketni napad. Sa svoje strane, prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski rekao je da postoji mnogo upadljivih nedoslednosti u situaciji sa tržnim centrom i da sve liči na provokaciju u Buči.

Specijalna vojna operacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Ukrajinski vojnici, Buča - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
RUSIJA
Ukrajina sprema novu Buču
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala