- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaključak sa samita Kaspijske petorke: Ne dozvoliti da se njihove teritorije koriste za agresiju

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaŠesti kaspijski samit
Šesti kaspijski samit - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Pratite nas
Predsednici kaspijskih država na šestom samitu u Ašhabadu potvrdili su da neće dozvoliti drugim zemljama da koriste teritorije njihovih država za agresiju.
„Predsednici su ponovo potvrdili da će države koje se nalaze u priobalnom delu Kaspijskog mora postupati na osnovu sledećih principa: nijedna priobalna država neće omogućiti drugoj državi da koristi njenu teritoriju za agresiju i druga vojna dejstva protiv bilo koje od priobalnih država“, navodi se u zaključku šestog samita.
Pored toga, lideri kaspijske petorke potvrdili su princip da u Kaspijskom moru neće biti prisutne oružane snage koje ne pripadaju priobalnim državama.
Učesnici samita takođe su se dogovorili da će obezbediti stabilan balans u naoružanju priobalnih država Kaspijskog mora, sprovoditi vojnu izgradnju u razumnoj meri, uzimajući u obzir interese svih priobalnih država i neće narušavati uzajamnu bezbednost.
Istovremeno, potvrđen je princip poštovanja usaglašenih mera poverenja u oblasti vojne delatnosti u duhu predvidljivosti i transparentnosti u skladu sa opštim naporima za jačanje regionalne bezbednosti i stabilnosti, uključujući u skladu sa međunarodnim sporazumima koje su potpisale sve priobalne države.
Prethodno je, ruski predsednik Vladimir Putin govoreći na samitu, izjavio da Rusija poziva na što skorije stupanje na snagu dokumenata koje su potpisale kaspijske zemlje, uključujući i u oblasti sprečavanja pomorskih incidenata, borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.
Kaspijsku petorku čine Rusija, Azerbejdžan, Iran, Kazahstan i Turkmenistan.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
RUSIJA
Putin doputovao na Kaspijski samit sa dve sablje /video/
Avion predsednika Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
RUSIJA
Putin doputovao na Kaspijski samit
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala