Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vidovdanski apel za promenu spoljne politike Srbije

© Sputnik / Lola ĐorđevićSkup podrške Rusiji iz Beograda
Skup podrške Rusiji iz Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Pratite nas
Srpski intelektualci, među kojima su istoričari, pravnici i publicisti, objavili su Deklaraciju o očuvanju srpskih nacionalnih interesa i uspostavljanju novih principa spoljne politike Republike Srbije, kojom se traži obustavlja proces „evropskih integracija“ i nepristajanje na politiku koja je antiruska.
Deklaraciju prenosimo u celosti:
„Polazeći od neophodnosti odbrane Kosova i Metohije kao neotuđivog dela Republike Srbije, u skladu sa Ustavom i odredbama međunarodnog javnog prava;
Uzimajući u obzir novu realnost nastalu nakon posete nemačkog kancelara Šolca Beogradu i Izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji, koja se sastoji u nedvosmislenoj formulaciji o „međusobnom priznanju“ Srbije i lažne države Kosovo kao uslovu za ulazak naše zemlje u Evropsku uniju;
Odbijajući uslovljavanja kao princip političkog delovanja kojim se od strane SAD, EU i većine njenih zemalja članica od Srbije zahteva konfrontiranje sa prijateljskom Rusijom, koja štiti srpske nacionalne interese, i bratskim ruskim narodom;
Imajući u vidu nedvosmisleno opredeljenje ogromne većine građana naše zemlje za mirnu reintegraciju Kosova i Metohije u sastav Srbije, neuvođenje sankcija Rusiji i vođenje politike ne samo vojne, već i političke neutralnosti, mi dole potpisani donosimo i srpskom narodu, građanima Srbije, političkim strankama i pokretima, srpskim intelektualcima i nacionalnim institucijama, stavljamo na uvid

Deklaracija o očuvanju srpskih nacionalnih interesa i uspostavljanju novih principa spoljne politike Republike Srbije

1. Republika Srbija obustavlja proces „evropskih integracija“, kao i sve aktivnosti koje vode „pridruživanju“ i eventualnom članstvu u Evropskoj uniji.
2. Republika Srbija istupa iz Briselskog sporazuma i zalaže se za vraćanja pregovaračkog procesa Beograda i Prištine pod okrilje UN. Sve ostalo je izdaja nacionalnih interesa i prepuštanje Kosova i Metohije i srpskog naroda u ruke albanskih secesionista i terorista.
3. Republika Srbija uspostavlja nove principe spoljne politike koji se zasnivaju na razvijanju bilateralnih odnosa sa svim državama koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost lažne države Kosovo.
4. Republika Srbija će sa državama članicama EU i drugim zemljama koje su priznale samoproklamovanu nezavisnost lažne „države Kosovo“ nastaviti saradnju u oblastima od interesa za našu zemlju, uz insistiranje na povlačenju priznanja protivnom međunarodnom javnom pravu.
5. Nova spoljna politika Republike Srbije počiva na uzajamnom uvažavanju država, miroljubivom pristupu rešavanju sporova, nezavisnosti i samostalnosti u odlučivanju.
Na Vidovdan 2022. godine
Inicijalni potpisnici:
1. Dragan Dobrašinović, pravnik
2. Đorđe Vukadinović, analitičar
3. Dr Goran Đorđević, advokat
4. Marinko M. Vučinić, publicista
5. Prof. dr Aleksandar Đikić
6. Prof. dr Đorđe Čantrak
7. Prof. dr Dejan Mirović
8. Dr Slobodan Janković, istoričar
9. Igor Ivanović, publicista
(Imena novih potpisnika biće objavljivana sukcesivno u narednim danima)“
Skup podrške Rusiji iz Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
SRBIJA
Novo istraživanje: Čak 80 odsto građana Srbije protiv uvođenja sankcija Rusiji, izjasnili se i o EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala