Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Do 30. septembra imaju vremena tri puta da razmisle“: Vučićeve poruke Zapadu i Prištini /video/

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom koji je došao u trodnevnu posetu Srbiji. Vučić je Prištini i Zapadu uputio brojne poruke u kojima ih poziva da razmisle o budućim koracima.
"Od danas imamo potpunu promenu na Zapadnom Balkanu, u našoj zemlji i na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić na početku obraćanja i kazao da je odlučeno da će se on sam obratiti javnosti jer će otvoreno govoriti.
"Mi smo uvek spremni za dijalog, dok neki drugi nikada nisu bili spremni za suštinski razgovor a imaju podršku zapadnih sila", kazao je on.
Oni su u potpunosti podržani od strane Velike Britanije i Nemačke, rekao je Vučić.
"Oni su doneli dve odluke u svojim privremenim institucijama. Jedna je o zabrani ličnih karata na ulasku u pokrajinu, a druga odluka je odluka sa jedinim ciljem da se proteraju Srbi sa severa, da se napravi jedna nova Oluja, i godinama vode kampanju da se nateraju Srbi da prihvate njihove tablice", rekao je on.

"Godinama trpimo laži Zapada i Prištine"

Predsednikje kazao da vlasti lažne države računaju na to da će Srbi da napuste sever, i da Srbija godinama trpi laži i sa Zapada i iz Prištine.
"Godinama trpimo laži predatvnika Kvinte i kosovskometihijskih Albanaca", rekao je Vučić.
"Nije mi problem što oni misle da smo mi glupi, već što misle da su oni mnogo pametni. Navešću nekoliko primera. Spalili su desetine naših crkava i manastira i pobili desetine ljudi, a kao nagradu su dobili nezavisno Kosovo, dok su se u Beogradu svađali oko fotelja", kazao Vučić.
On podseća i na teške odluke Međunarodnog suda pravde.
"Posle toga smo seli za sto i dobili Briselski sporazum. Od tog Briselskog sporazuma Srbi su sve ispunili. Jedina stvar koju Priština je trebala da ispuni nije ispunila. I kako je moguće da petorka zapadna ćuti, a kada Srbi okače baner ZSO, onda idete u zatvor", naglasio je Vučić.
Dodao je da su potom rešili da nas maltretiraju sa taksama više godina, da ruše CEFTU, a onda i da upadaju specijalci sa dugim cevima na sever.
"Onda su se setili da treba dalje da provode teror i počeli su da pričaju od reciprocitetu. I tu dolazimo do najvećeg licemerja Zapada. Pred izbore su govorili: "Ne brinite, mi radimo na tome". Računali su da će ovi njihovi da me pobede na izborima. Ali naravno dodatno i to da se pokaže našim ljudima dole da oni ne mogu da imaju Srbiju. Najbrutalnije su činjenice da njih ne interesuje međunarodno javno pravo, i to sam sve saopštio Miroslavu Lajčaku od A do Š", rekao je on.

"Priština planira opšti napad na sever Kosova 1. oktobra"

Naveo je i da kad se govori o Ukrajini svima su puna usta teritorijalnog integriteta, a kada se pomene Rezolucija 1244 mnogi gledaju u daljinu kao da ne razumeju o čemu se radi.
"Tom Rezolucijom se predviđa i povratak srpskih snaga na Kosovo. A sada da pitam kada će to da bude. Ovo se dešava zato što su bahati i arogantni, a mi nemamo nuklearno oružje ni naftu, pa mogu da nam rade šta hoće. Naš narod, razgovarao sam sa predstavnicima Srpske liste, neće to više da trpi. Neće da trpi upade njihovih jedinica. Dali su rok, i Priština planira opšti napad na sever Kosova 1. oktobra. I to narod treba da zna", dodao je on.
Predsednik Srbije je kazao da ovde više nema reči o dijalogu, i da će Srbija gledati da očuva mir.
"Znate, oni kažu da je Kosovo za njih nezavisna država. A ja pitam gde to piše, u kom aktu UN. Što ne ukinete dijalog i ne sprovedete teror do kraja, i završite posao. A koja je kod vas razlika između separatizma i prava na samoopredeljenje. Kada Albanci nešto traže do je pravo na samoopredeljenje, a kada Srbi traže to je onda separatizam. I sada čekam ove koji će da krenu da pričaju da ja ovo pričam po ruskom nalogu. Ajde prestanite", rekao je Vučić.
On ističe da su tehnički detalji oko tablica potpuno nevažni, već da je suština u tome da Zapad sebi dozvoljava da može sve što im padne na pamet, i da je ono što oni kažu zasnovano "na pravu", a da nema veze sa pravom i pravdom.
"Je l' mislite da brinem kako ćete da reagujete. Kako "mali Putin" govori o vama. Baš me briga. Izazivate krizu za krizom, sad se već u vazduhu držimo, a vi mislite da još treba da nas gurate. Nemamo kud više. Tako da biće interesantno i leto i jesen, a ja ih molim, ne ovoga koji je možda lud ili ne, mene interesuje to koliko mu diriguju. Mene dirigentni zanimaju, a ja ih molim da svoju bahatost i aroganciju malo samo spuste. Da poštuju prava, onih koje su već ubijali, pa se nadam da im ne pada na pamet da to ponavljaju", kazao je on.

"Naš odgovor biće trezven, ali ubitačan. Do 30. septembra imaju vremena tri puta da razmisle"

Naglasio je da mi više nemamo kuda, i da 10 godina niko neće kompromis već samo poniženje Srbije.
"Niko ništa ne nudi. Traže među Srbima ko će da ide protiv svog naroda na Kosovu i Metohiji, i uvek su nalazili samo pojedince. Naš odgovor biće trezven, ali ubitačan i istinit. Mi vojne akcije nećemo da preduzimamo, ali ih molim da ne otimaju imovinu našem narodu, i da ne pokušavaju da ih proteraju. Molimo te moćne i silne. I verujem da imaju dovoljno vremena do 30. septembra da tri puta razmisle hoće li to da rade ili neće", istakao je Vučić.

"Kurti me uopšte ne zanima, interesuju me oni koji ga guraju"

Rekao je i da ga ne interesuje premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, već oni koji ga guraju i podržavaju da donosi odluke kakve su poslednje koje mu je saopštio danas Miroslav Lajčak.
Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje da li se Kurti kandiduje za novog Vladimira Zelenskog, predsednika Ukrajine.
"Kurti bi voleo, on sanja da je Zelenski, nekada sanja da je Hegel, nekada da je Zelenski. Sve te njegove gluposti me ne zanimaju, mene ne brine on, mene brinu oni koji ga u sve to guraju", rekaoje Vučić.
Kako kaže, njegova poruka je upućena onima koji "ga guraju u to", a ne njemu.
"On me uopšte ne zanima. On je mali kalibar u svakom smislu, mene zanimaju ovi koji misle da mogu da unište Srbiju i da nije nikada kraj uništavanja Srbije da bi oni bili zadovoljni time koliko su Srbiju uništili", naglasio je Vučić.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
SRBIJA
Vučić: Još jedna zemlja povukla priznanje Kosova /video/
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na samitu u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
SRBIJA
Vučić: Nema ništa od dijaloga Beograda i Prištine, to su šuplje priče
© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICPredsednik Srbije Alekandar Vučić i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak
Predsednik Srbije Alekandar Vučić i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Predsednik Srbije Alekandar Vučić i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak
Vučić i Lajčak sastali su se oko 19 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
SRBIJA
„Formiranje ZSO je ključno za Srbe“: Poruka Lajčaku sa severa Kosova i Metohije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala