- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina i EU potpisale sporazum o režimu „bezviznog saobraćaja“; Ostvaren i roming

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Ukrajine i Evropske unije
Zastave Ukrajine i Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Pratite nas
Ukrajina i Evropska unija potpisale su sporazum o režimu „bezviznog saobraćaja“, saopštila je pres služba ukrajinskog Ministarstva za infrastrukturu. Pored toga, prema saopštenju ukrajinske državne službe za specijalne komunikacije, Ukrajina je već ostvarila roming sa evropskim zemljama.

„Danas su u Lionu Ukrajina i EU potpisale Sporazum o prevozu robe drumskim saobraćajem. Njime se isključuje potreba da ukrajinski prevoznici poseduju odgovarajuće dozvole za obavljanje bilateralnog i tranzitnog transporta u državama EU i omogućava izbegavanje zaustavljanja izvoza ukrajinskih proizvoda preko drumskih kontrolnih punktova“, navodi se u saopštenju.

Prema rečima ministra infrastrukture Aleksandra Kubrakova, sporazum je krajnje neophodan u uslovima preusmeravanja logistike na zapadne granice.
Trenutno Ukrajina i EU oslobađaju vlasnike vozačkih dozvola, koje je izdala jedna od strana, obaveze posedovanja međunarodne vozačke dozvole. Sporazum važi godinu dana sa mogućnošću produženja.
Prema informacijama Ministarstva, Ukrajina je postigla sporazum o privremenom ukidanju dozvola za drumski teretni saobraćaj sa 12 zemalja EU (Austrija, Mađarska, Italija, Letonija, Litvanija, Estonija, Bugarska, Nemačka, Danska, Rumunija, Grčka i Slovačka).
Pored toga, šef ukrajinske državne službe za specijalne komunikacije i zaštitu informacija Jurij Ščigol izjavio je da je Ukrajina već ostvarila jedinstveni roming sa Evropom.
Kako je istakao, obezbeđen je rezervni komunikacioni kanal preko „Starlinka“. Istakao je da, prema preliminarnom sporazumu sa Ilonom Maskom, vlasnikom operatera, Kijev će imati pravo na povlašćene cene usluga.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.
Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Protest za podršku evrointegraciji Ukrajine na Trgu Nezavisnosti u Kijevu. Arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
RUSIJA
Upozorenje iz Nemačke: Evropskoj uniji preti demontaža u slučaju prijema Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala