Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Skandalozan potez: Priština s Beogradom uspostavlja reciprocitet za lične karte, odluka i o tablicama

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti na sednici parlamenta
Aljbin Kurti na sednici parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Pratite nas
Vlada privremenih institucija u Prištini uspostavila je reciprocitet za ulazak državljana Srbije na Kosovo tako što je na elektronskoj sednici odlučila da primeni istu meru kao zvanični Beograd, koji ne prihvata lične karte takozvanog Kosova, ali građanima Kosova na ulazu daje pismo koje zamenjuje identifikaciona dokumenta.
Usvojena je i odluka o preregistraciji vozila na RKS tablice do 30. septembra, prenosi Kosovo onlajn navode "Kohe".
"Vladin kabinet je doneo i odluku prema kojoj se svakom licu koje dođe na državnu granicu sa ličnim dokumentom izdatim od strane srpskih vlasti, na graničnim prelazima dostavlja obrazac deklaracije koji privremeno zamenjuje koriššenje dokumenta. Deklaracioni list će stvoriti osnovu za promet na teritoriji Republike Kosovo i za korišćenje u državnim institucijama", navodi se u saopštenju vlade privremenih institucija u Prištini.
Takođe, doneta je odluka da se stanovnicima, uglavnom na severu Kosova koji imaju registarske tablice koje izdaje Srbija, ali sa oznakama gradova na Kosovu, pruži još jedna šansa, kako je nedavno rečeno, da se vrate na registarske tablice tzv. RKS.
Vlada privremenih institucija U Prištini je usvojila odluku da se omogući registracija vozila sa RKS registarskim tablicama za sva vozila opremljena registarskim tablicama "PR", "KM","PZ", "GL", "UR", "JP", "DA" ili "ĐA".
Registracija vozila na RKS tablice, kako se navodi u odluci vlade privremenih institucija u Prištini, počinje od 1. avgusta i trajaće do 30. septembra, a nakon isteka tog roka vozila koja se ne preregistruju smatraće se nacionalizovanom robom.
"Ministarstvo unutrašnjih poslova dužno je da preduzme sve potrebne radnje i mere u cilju sprovođenja postupka iz tačke 1. ove odluke i da koordinira proces registracije u koordinaciji sa nadležnim ministarstvima", navodi se u odluci.
"Koha" navodi da je Vlada privremenih institucija u Prištini prošle godine uspostavila i reciprocitet za automobilske tablice. Od tada, automobili sa srpskim tablicama koji ulaze na Kosovo moraju da prekrivaju državni simbol, kao i automobili sa RKS tablicama pri ulasku u Srbiju.
Pre ove odluke, na Kosovu su bili dozvoljeni automobili sa srpskim tablicama, dok su oni sa RKS registarskim oznakama, na ulazu u centralnu Srbiju, dobijali privremenu registarsku tablicu koju je izdavao zvanični Beograd uz naknadu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala