- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Izgradnja trgovinskih veza jedan od glavnih zadataka kaspijske petorke

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, predsednik Irana Sejed Ebrahim Raisi, predsednik Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov, predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev na Šestom samitu Kaspijske petorke u Ašhabadu
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, predsednik Irana Sejed Ebrahim Raisi, predsednik Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov, predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev na Šestom samitu Kaspijske petorke u Ašhabadu - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Pratite nas
Rusija poziva na što skorije stupanje na snagu dokumenata koje su potpisale kaspijske zemlje, uključujući i u oblasti sprečavanja pomorskih incidenata, borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin govoreći na šestom Kaspijskom samitu u Ašhabadu.
Takođe bi bilo veoma korisno da se „ubrza rad na nacrtima novih petostranih sporazuma koji su u fazi koordinacije“, izjavio je predsednik Rusije.
Radi se o dokumentima o saradnji u oblasti bezbednosti i plovidbe, potragama i spasavanjima na moru, naučnih istraživanja, borbe protiv krivolova i trgovine narkoticima.
On je dodao da se Rusija dosledno zalaže za produbljivanje partnerstava između Kaspijske petorke, uključujući i u oblasti politike i bezbednosti.
Ruski lider takođe smatra da kaspijska petorka treba da poveća saradnju na brzom reagovanju na prirodne i vanredne situacije koje je prouzrokovao čovek u Kaspijskom moru.
Među ključnim zadacima zemalja je dalje širenje regionalnih trgovinskih i investicionih veza, produbljivanje industrijske i visokotehnološke saradnje.
Kaspijske zemlje takođe treba da učine mnogo za poboljšanje transportne arhitekture regiona, pre svega, radi se o izgradnji međunarodnog transportnog koridora Sever-Jug, zaključio je ruski lider.
Kaspijsku petorku čine Rusija, Azerbejdžan, Iran, Kazahstan i Turkmenistan.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
RUSIJA
Putin doputovao na Kaspijski samit sa dve sablje /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala