- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Antirusko uporište u Ukrajini bilo bi Damoklov mač za Rusiju

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Pratite nas
Moskva će konstantno živeti pod pretnjom, ako u blizini njenih granica, u Ukrajini bude stvoreno antirusko uporište, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin govoreći o specijalnoj operaciji u Ukrajini, po završetku samita Kaspijske petorke u Ašhabadu.

„Već sam mnogo puta govorio o tome: stvoriće takvo antirusko uporište u blizini naših granica i konstantno ćemo živeti pod takvom pretnjom, pod tim Damoklovim mačem“, objasnio je Putin govoreći o specijalnoj operaciji u Ukrajini.

Cilj Zapada - ostvarenje imperijalnih ambicija

Poziv zapadnih zemalja Ukrajini da odustane od pregovora sa Rusijom potvrđuje da se sve čini da se ostvare imperijalne ambicije ujedinjenog Zapada, smatra Putin.
„Nešto smo se dogovorili, onda su oni odustali od svojih dogovora. Ali poziv Ukrajini da nastavi borbena dejstva i poziv da odustane od daljih pregovora samo potvrđuje naše pretpostavke da Ukrajina nije cilj, dobrobit ukrajinskog naroda nije cilj ujedinjenog Zapada i NATO-a“, objasnio je ruski lider.
Kako je naveo, to je sredstvo za zaštitu sopstvenih interesa.
„To jest preko Ukrajinaca, ukrajinskog naroda, NATO i vodeće zemlje NATO-a jednostavno žele da se dalje afirmišu, potvrde svoju ulogu u svetu, potvrde ne liderstvo, već svoj hegemonizam u pravom smislu te reči i svoje imperijalne ambicije“, dodao je on.
Prema njegovim rečima, zapadne zemlje su uvek govorile o svojoj izuzetnosti, nametale svetskoj zajednici tezu i slogan da „ko nije sa nama on je protiv nas“.
„Sve to je manifestacija iste politike“, dodao je predsednik.

Incident u Kremenčugu - nije bio teroristički napad

Komentarišući incident u Kremenčugu, Putin je rekao da nije bilo terorističkog napada na tržni centar u Kremenčugu.

„Tamo nema nikakvog terorističkog napada. Znam, i to smo govorili mnogo puta, prikazivali smo, vidi se iz dronova kada u stambene objekte postavljaju oružje, bacače raketa, artiljeriju, tešku tehniku. Mi ne pucamo tek tako“, rekao je Putin odgovarajući na pitanja novinara u Ašhabadu.
On je napomenuo da se, „po pravilu, to radi na osnovu rezultata izviđanja ciljeva“.

„Siguran sam da je u tom slučaju sve bilo isto tako. Oni kriju tehniku koju Zapad isporučuje u svakojake hangare, pijace, fabrike, pogone u kojima se popravlja tehnika, ili je tamo sređuju nakon dolaska iz inostranstva. Ruska vojska ne izvodi napade ni po jednom civilnom objektu“, naglasio je Putin.

Konačan cilj operacije - zaštita Donbasa i garantovana bezbednost Rusije

Putin je naglasio da se ciljevi specijalne operacije Rusije u Ukrajini nisu promenili i da razlike mogu biti prisutne samo u taktici.
Kako je objasnio, ruska vojska ostvaruje svoje ciljeve tokom operacije, a konačni cilj je zaštita Donbasa i stvaranje uslova koji će garantovati bezbednosti Rusije.
Putin je još prokomentarisao izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da je NATO odavno počeo da se priprema za konfrontaciju sa Rusijom, još 2014. godine, izjavivši da to nije ništa neočekivano i da se odlučne akcije Rusije za zaštitu svojih interesa time i objašnjavaju.
On je dodao da o rokovima završetka operacije ne treba govoriti.
„O rokovima ne treba govoriti, i ja to nikada ne komentarišem, jer je to život, to su realne stvari. Određivati bilo kakve rokove je pogrešno “, istakao je Putin.

Specijalna vojna operacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
RUSIJA
Putin: Ako infrastruktura NATO-a bude raspoređena u Švedskoj i Finskoj ─ Rusija će odgovoriti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala