- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Pronađene tajne odaje: Hram u Peruu otkriva misteriozne verske rituale /video, foto/

CC0 / Pixabay / Podzemni tunel — ilustracija
Podzemni tunel — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Pratite nas
Arheolozi su otkrili kompleks skrivenih prolaza i odaja duboko unutar drevnog kompleksa hrama Čavin de Huantar u peruanskim Andima. Stručnjaci smatraju da su se te prostorije koristile za verske rituale tokom kojih su se najverovatnije koristile psihodelične droge.
„Ovo je prvi put u otprilike 3.000 godina da je neko kročio u te prolaze“, izjavio je arheolog Džon Rik sa Univerziteta Stanford, dodajući da su veće prostorije verovatno korišćene za obožavanje idola.
On je dodao da su prolazi, hodnici, sobe i ćelije obložene kamenom i da su dovoljno velike da kroz njih može da su prođe.
Sve prostorije, koje su natkrivene kamenim gredama, povezuju se sa ritualnim aktivnostima, naveo je Rik za „Lajv Sajens“.
On je objasnio da novootkriveni prolazi nisu bili tuneli, jer tada nisu bili ukopani u zemlju, napominjući da je kompleks hrama građen u fazama između 1.200. i 200. godine pre nove ere.
Inače, u Čavinu de Huantaru je tokom 15 godina iskopavanja pronađeno ukupno 36 galerija i prolaza. Najnovija mreža prolaza otkrivena je pre nekoliko godina, a istražena je tek ove, dodao je Rik.

Drevni hram i misteriozne odaje

Arheolozi smatraju da je Čavin de Huantar bio verski centar tajanstvenih Čavina, naroda koji je živeo u severnim i centralnim delovima današnjeg Perua pre 3.200 i 2.200 godina. Kompleks se nalazi oko 430 kilometara severno od Lime, u planinskoj dolini na visini većoj od 3.000 metara i najveći je od nekoliko do sada pronađenih verskih objekata te populacije.
Rik je precizirao da su najnoviji prolazi prvi put otkriveni 2019. godine i da su u početku istraživani samo pomoću kamere na daljinsko upravljanje. Zbog pandemije kovida nije bilo moguće sprovesti detaljnija istraživanja sve do maja ove godine, kada su arheolozi prvi put stupili u ove misteriozne prolaze.
Prolazi su vodili do glavne galerije u kojoj su se nalazile dve velike ritualne kamene činije, od kojih je jedna bila ukrašena simboličnom glavom i krilima kondora, velike ptice grabljivice. Zbog toga je ova galerija dobila naziv „galerija Kondor“, preneo je portal „Indeks“.
Rik je istakao da je ostalo još mnogo toga da se istraži i za sledeću godinu najavio velika iskopavanja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala