- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Poslednja mera pred početak rata“: Bugarska opozicija oštro kritikovala proterivanje ruskih diplomata

© AP Photo / Olivier MatthysBugarski premijer Kiril Petkov
Bugarski premijer Kiril Petkov - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Pratite nas
Odluka premijera Bugarske Kirila Petkova o proterivanju 70 ruskih diplomata naišla je na oštre kritike opozicije. Lider opozicione stranke „Preporod“ Kostadin Kostadinov izjavio je da je postupak Petkova „još jedna nacionalna izdaja“.
Po njegovim rečima, premijer je „opsednut manijom za vlašću“ i nada se da će mu „njegovi američki gospodari dozvoliti da ponovo vodi zemlju“.
„Kiril Petkov nanosi tu štetu nepromišljeno. Masovno proterivanje diplomata određene zemlje, što je bez prese4dana u istoriji Bugarske, počevši od 1878. godine, i zatvaranja konzulata u obe zemlje zadaje snažan udarac međusobnim odnosima ovih zemalja. To je znak izuzetno pogoršanih odnosa i poslednja mera pred najekstremnijom merom – početkom rata“, rekao je Kostadinov.
Njegovu izjavu je kritikovala vladajuća stranka „Nastavićemo sa promenama“. Poslanik Nastimir Ananijev je rekao da je izjava uvredljiva i pretpostavio je da ju je „napisala portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova“.
Predstavnici stranke „Demokratska Bugarska“ smatraju da se Sofija pridržava principa proporcionalnosti kada je reč o broju diplomatskih službenika, da je odluka „zakasnela, ali ispravna“.
Glavna opoziciona snaga GERB čestitala je obaveštajnim službama na dobro obavljenom poslu.
Ranije je bugarski premijer Kiril Petkov saopštio da Bugarska proteruje 70 ruskih diplomata koji su navodno uhvaćeni u špijunaži. Moskva je poručila da će odgovoriti.
Parlament u Sofiji izglasao je prošle sedmice nepoverenje vladi Petkova, čiju su smenu zatražili poslanici opozicije tvrdeći da politika njegovog kabineta vodi u bankrot. Osim ekonomije, teme sukoba su i veto na početak pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom, ali i borba protiv korupcije.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
RUSIJA
Bugarska proterala ruske diplomate „po nalogu stranih sila“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala