- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poljanski u Savetu bezbednosti UN: Nije bilo napada na tržni centar u Kremenčugu

© AP Photo / Seth WenigPrvi zamenik predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski
Prvi zamenik predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Pratite nas
Rusija je izvela napad na hangare sa zapadnim oružjem u Kremenčugu, a ne na tržni centar, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski na sednici Saveta bezbednosti UN.
„U stvarnosti, na njega nije izvršen nikakav napad. Ruske oružane snage su izvršile udare visoko preciznim oružjem na hangare sa oružjem zapadne proizvodnje i municijom dobijenom od Sjedinjenih Američkih Država i evropskih zemalja u području fabrike drumskih mašina u Kremenčugu. To naoružanje i municija bili su rasuti po skladištu radi daljeg isporučivanja grupama ukrajinskih trupa u Donbasu, odnosno kako bi se ovim oružjem gađala stambena naselja Donjecka, Luganska i drugih gradova. Napadi ruskih oružanih snaga su to sprečili“, rekao je Poljanski.
Prema njegovim rečima, ukrajinske vlasti namerno skladište oružje koje im je Zapad predao u centre gradova, koristeći civilno stanovništvo kao živi štit.
Prema njegovim rečima, oružje koje Zapad isporučuje Kijevu, kao i strani plaćenici koji su stigli u Ukrajinu, legitimni su vojni ciljevi Rusije.
„Jedino što Kijev želi od vas je podrška u novcu i oružju. Istovremeno, morate shvatiti da su isporuke poslednjeg, kao što smo vas upozoravali od samog početka, za nas bili i ostali vojni ciljevi, kao što su plaćenici iz vaših država. A objekti u kojima se ovo oružje i plaćenici nalaze ili skladište, takođe postaju legitimni vojni ciljevi“, naglasio je Poljanski.
On je dodao da su takvi legitimni ciljevi bili i hangari na teritoriji fabrike u Kremenčugu.
„Kijevski režim namerno skladišti oružje u samom centru gradova, pored stambenih naselja, ugrožavajući stanovništvo i pretvarajući ga u živi štit“, naglasio je on.
Prema njegovim rečima, Zapad se trudi da to ne primećuje i na taj način obezvređuje vrednosti koje pokušava da promoviše.
Kako je naveo, isporukama oružja Zapad samo produžava agoniju kijevskog režima.
„Isporukama oružja samo produžavate agoniju zločinačkog režima u Kijevu, koji je spreman da žrtvuje svoje stanovništvo. I što pre to shvatite, pre će ukrajinsko rukovodstvo sesti za pregovarački sto sa realnom pozicijom, a ne sa parolama i fantomskim bolovima“, konstatovao je Poljanski.

O govoru Zelenskog u UN

Govor predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog u Savetu bezbednosti UN u video-formatu nije bio usaglašen sa svim članovima ovog tela i o njemu je saopšteno u poslednjem trenutku, čime se krši dosadašnja praksa Saveta bezbednosti, istakao je Poljanski.
„Ozbiljno smo zabrinuti zbog politike albanskog predsedavanja po pitanju učešća predsednika Zelenskog na današnjem sastanku. Po ovom pitanju nije bilo konsultacija sa svim članovima saveta. Delegacije su faktičko stavljene pred svršen čin u poslednjem trenutku. Time se krši ustaljena praksa i tradicija rada Saveta bezbednosti“, objasnio je on.
Ruski diplomata je takođe napomenuo da bi, prema utvrđenim normama, svi govornici trebalo da budu u sali za sednice.
„Više puta smo potvrdili naše shvatanje da predstavnici država koje žele da govore u savetu moraju biti fizički prisutni u sali za sednice. Savet bezbednosti UN ne bi trebalo da se pretvara u platformu za daljinsku propagandnu kampanju predsednika Zelenskog da moli za oružje od učesnika samita NATO-a“, naglasio je Poljanski.

O specijalnoj operaciji

Prema njegovim rečima, specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini će se nastaviti sve dok se ne prekine granatiranje Donbasa i ne prestane da sa ukrajinske teritorije dolazi pretnja.
„Pokrenuli smo specijalnu vojnu operaciju kako bismo zaustavili granatiranje Donbasa od strane Ukrajine, kako bi sa teritorije ove zemlje, pretvorene u anti-Rusiju po nalogu zapadnih zemalja, kao i njenog neonacističkog rukovodstva, prestala da dolazi pretnja i Rusiji i stanovnicima juga i jugoistoka Ukrajine. Dok se ovi ciljevi ne ostvare, naša operacija će se nastaviti“, zaključio je ruski diplomata.

O ukrajinskom žitu

Govoreći o optužbama Ukrajine da je Rusija ukrala ukrajinsko žito, Poljanski je istakao da su lažne.
„U ovu logiku logično se uklapa i laž o krađi ukrajinskog žita, koju smo takođe danas čuli“, rekao je on.
Vazdušno-kosmičke snage Rusije u ponedeljak su uništile naoružanje i municiju isporučenu za ukrajinske trupe u Donbasu, koji su se nalazili u hangarima u Kremenčugu, a detonacija municije izazvala je požar u obližnjem zatvorenom tržnom centru, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Ukrajinski predsednik je s tim u vezi na svom Telegramu napisao da gori tržni centar u Kremenčugu. On je tvrdio da je uzrok raketni napad. Sa svoje strane, prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski rekao je da postoji mnogo upadljivih nedoslednosti u situaciji sa tržnim centrom i da sve liči na provokaciju u Buči.

Specijalna vojna operacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala