Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Formiranje ZSO je ključno za Srbe“: Poruka Lajčaku sa severa Kosova i Metohije

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiroslav Lajčak
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Pratite nas
Formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) je najvažnija i ključna stvar za kosovske Srbe, kako bi se sve što je dogovoreno bilo i realizovalo, a položaj Srba na Kosovu i Metohiji poboljšao.
To su danas poručili ministar za zajednice i povratak i predsednik Srpske liste Goran Rakić i gradonačelnici opština sa severa Kosova i Metohije, Milan Radojević, Zoran Todić, Srđan Vulović i Dragiša Milović na sastanku sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
„Sva otvorena pitanja između Srba i Albanaca moraju se rešavati dijalogom u Briselu ali i da se sve dogovoreno sprovede onako kako je predviđeno sporazumom Beograda i Prištine, jer jedino tako možemo da rešavamo probleme koji stoje na putu boljeg života. Svi jednostrani potezi će dovesti do destabilizacije situacije na terenu i dovesti u pitanje i ostale sporazume koji su dogovoreni. Oduvek smo bili konstruktivan parter u trasiranju puta za bolju budućnost, to isto očekujemo i od svojih komšija sa kojima trebamo da gradimo zajednički suživot“, istakao je Rakić.
Tokom susreta Rakića i gradonačelnika sa Lajčakom bilo je reči i o ostalim aktuelnim problemima koji otežavaju život Srba na ovim prostorima, a kazano je i da bi bolja ekonomska situacija mogla da utiče na ključna pitanja kada je u pitanju bolji položaj.
Takođe je rečeno da incidenti koji se dešavaju u povratničkim sredinama moraju odmah prestati zbog toga što proces povratka stoji u mestu.
Sastanku je prisustvovala i zamenica gradonačelnika Opštine Severna Mitrovica Adrijana Hodžić, navedeno je u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak, preneo je Tanjug.
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
SRBIJA
Lajčak stiže u Beograd: Sastanci sa Vučićem, Dačićem i opozicijom
Srbi  obeležavaju Vidovdan na Gazimestanu. - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
SRBIJA
Poseta koja nije slučajna: Da li se Lajčak „udvara Srbima“ baš na Vidovdan
Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
SRBIJA
Priština zabranila ulazak za troje ministara iz Beograda: Petković traži od Lajčaka da reaguje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala