- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

EPS izneo razloge negativnog tromesečnog poslovnog rezultata

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICTermoelektrana u Kostolcu
Termoelektrana u Kostolcu - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Pratite nas
Prva tri meseca ove godine EPS je završio sa neto gubitkom od 29,8 milijardi dinara, navodi se u Izveštaju o realizaciji trogodišnjeg programa poslovanje za period od januara.
U dokumentu objavljenom na zvaničnoj internet stranici EPS-a navodi se da su prihodi od prodaje bili 96,4 milijarde dinara, dok je proizvodnja bila za 21 odsto manja nego u istom periodu 2021.
Iako je EPS isporučio šest odsto manje električne energije nego lane, eksterno je nabavio svaki peti isporučeni gigavat.
EPS daje analizu negativnog tromesečnog rezultata, kroz Razloge pogoršanja ekonomskog položaja te kompanije u poslednjem kvartalu 2021. i prvom kvartalu 2022. godine.
Navode da su do kraja septembra 2021. imali dobre proizvodne i finansijske rezultate, te dobit od 8,5 milijardi dinara, kao i poslovne prihode veće od plana za sedam odsto što se dogodilo najviše zbog prihoda od prodaje.
Dodaje se da je do "značajnog pogoršanja poslovanja" došlo u poslednjem kvartalu prošle i prvom kvartalu ove godine.
Proizvodnja u poslednjem kvartalu pala je na 91,3 posto plana, što je rezultat manje proizvodnje u termolektranama koje su ostvarile 80,7 odsto planiranog.
Apostrofiraju se loš kvalitet uglja iz Rudarskog basena Kolubara, pomeranje remonta u TENT-u B i havarija u TENT-u.
Problemi sa proizvodnjom zbog kvaliteta uglja nastavljeni su i u 2022. godini, a priključila im se, navodi EPS, i loša hidrologija.
U prvom tromesečju 2022. proizvedeno je električne energije 21 odsto manje od rezultata sa početka 2021. godine.
Proizvodnja hidroeletrana podbacila je za 30 odsto, dok su termoelektrane proizvele manje za 16 odsto.
U ta dva kvartala, EPS je povećao nabavku električne energije, pa je u poslednjem 2021. po prosečnoj ceni od 232,8 evra za megavat kupio energije u vrednosti od 289,7 miliona evra, što je više od plana za 278,7 miliona.
Za prvi kvartal 2022. godine nabavljeno je struje za 219,2 miliona evra, dok godinu dana ranije nije ni bilo nabavke.
Po zaključku Vlade Srbije od kraja oktobra EPS je kupce na komercijalnom i rezervnom snabdevanju nastavio da snabdeva pod nepromenjenim uslovima, umesto da cene formira po tržišnim principima.
Tako se desilo da u martu 2022, kada je EPS kupovao megavat energije za 285,5 evra, prodavao ga za 66,4 evra.
EPS navodi da je imao i dodatne troškove od 3,3 milijarde dinara u dva kvartala zbog povećanja cena pristupa i korišćenja sistema za prenos električne energije i distributivnog sistema, dok se njegova cena nije menjala.
Dodaju da su istovremeno po preporuci Vlade Srbije nastavili da po ceni od 66,7 evra za megavat vrše isporuku električne energije za gubitke Elektromreža Srbije i Elektrodistribucije Srbije.
EPS navodi da su problemi sa primarnom energijom doveli do velike potrošnje mazuta i aditiva za podršku proizvodnji, te gasa zbog povećanog angažovanja Panonskih TE-TO.
Već u poslednjem kvartalu 2021. planirani trošak za derivate nafte u proizvodnji struje probio je plan za više nego duplo, dok je u sledećem tromsečju bio četiri puta veći od planiranog.
Troškovi gasa za Panonske za tih pola godine dostigli su 10 milijardi dinara umesto planiranih 4,8 milijardi.
Kao deo problema EPS navodi i prenošenje celokupnog iznosa takse za javni medijski servis RTS-u i RTV-u, dok od korisnika uspe da naplati 91,5 odsto.
Dodatno u EPS-u navode da cena električne energije za garantovano snabdevanje nije korigovana iako je Agencija za energetiku Srbije odobrila povećanje od 3,4 odsto u proseku od februara prošle godine.
Navode da je odluka Vlade Srbije iz 2021.godine o posebnoj naknadi za podsticaj povlašćenih proizvođača usporila negativan trend, ali nije bila dovoljna da pokrije troškove otkupa električne energije pa se tu EPS-ov negativni saldo povećava.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala