Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dvadeset osoba dobilo status žrtve u procesu koji se u Hagu vodi protiv Tačija

© AP Photo / Jerry LampenHašim Tači na optuženičkoj klupi u Hagu
Hašim Tači na optuženičkoj klupi u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Pratite nas
Dvadeset osoba dobilo je status žrtve u procesu koji se vodi protiv bivšeg predsednika privremenih prištinskih institucija i jednog od vođa „OVK“ Hašima Tačija, navedeno je u izveštaju o radu tokom 2021. koji su objavila Specijalizovana veća Kosova, sa sedištem u Hagu.
„Tokom 2021. godine, pretpretresni sudija je izdao širok spektar odluka i naredbi, o izvođenju dokaza, učešću žrtava u procesu, pritvoru optuženih, nadležnostima i nedostacima u vidu optužnice“, navodi se u izveštaju.
Podseća se da je postupak protiv Tačija počeo u novembru 2020. godine, kada je Specijalizovani tužilac uhapsio njega kao i Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija po optužbama za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine.
Kako se navodi u izveštaju, od 2020. godine status žrtve je dobilo 30 osoba u tri sudska predmeta pred Specijalizovanim većima Kosova. Jedna osoba u predmetu protiv Šalje, devet u slučaju protiv Mustafe i 20 u slučaju protiv Tačija i drugih.
Tokom 2021. godine za šest osoba odbijen je status žrtve u slučaju Tači i drugi.
„Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići se suočavaju sa šest optužbi za zločine protiv čovečnosti — progon, zatvaranje, mučenje, ubistvo, otmice i druga nehumana dela, zatim i po četiri tačke za ratne zločine, protivpravno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo“, navodi se u izveštaju, preneo je „Kosovo onlajn“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala