- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden sa samita NATO: Danas najavljujem...

© AP Photo / Kenny HolstonDžozef Bajden
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas po dolasku na samit NATO u Madridu da SAD dugoročno jačaju vojno prisustvo u Evropi, uključujući Veliku Britaniju, Španiju, Poljsku i baltičke zemlje.
"Danas najavljujem da će Sjedinjene Države poboljšati položaj naših snaga u Evropi i odgovoriti na promenu bezbednosnog okruženja, kao i da će ojačati našu kolektivnu bezbednost", rekao je Bajden, prenosi agencija AP.
Najavio je da će Vašington poslati dve dodatne eskadrile F-35 u Veliku Britaniju i uspostaviti štab 5. armije u Poljskoj.
"U Poljskoj ćemo uspostaviti stalni štab, 5. armijski korpus SAD, i ojačati kompatibilnost SAD-NATO na celom istočnom krilu", poručio je Bajden.
Potvrdio je da će SAD povećati broj razarača u Španiji sa četiri na šest i da će ojačati vazdušnu odbranu i druge kapacitete u Nemačkoj i Italiji.
Dodao je da SAD pojačavaju i svoje rotaciono raspoređivanje trupa u baltički region.
Precizirao je da SAD jačaju svoju prisutnost u Evropi, kako bi ojačale regionalnu bezbednost nakon ruskog napada na Ukrajinu.
Na sastanku sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Madridu, Bajden je rekao da je "NATO jak i ujedinjen, a koraci koje će preduzeti tokom ovog samita dodatno će povećati njihovu zajedničku snagu''''.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala