- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ambasador Rusije u Sofiji: SAD i Britanija stoje iza proterivanja ruskih diplomata iz Bugarske

CC BY-SA 3.0 / MrPanyGoff / Ambasada Rusije u Bugarskoj
Ambasada Rusije u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija komanduju Bugarskom i odgovorne su za proterivanje ruskih diplomata iz te zemlje, izjavila je ruski ambasador u Bugarskoj Eleonora Mitrofanova za televiziju „Rusija 24“.
„Apsolutno tačno je da su to Amerikanci. Tu nema šta da se govori“, odgovorila je ona na pitanje ko su „spoljne sile“ koje su donele odluku o proterivanju 70 ruskih diplomata.
„Ovde Britanci i Amerikanci u potpunosti komanduju ovom zemljom, nažalost“, dodala je ona.
Mitrofanova je dodala da je broj zaposlenih ruske ambasade proteranih iz zemlje neviđen i navela da je bugarska strana, između ostalog, proglasila nepoželjnim kuvare, vozače i inženjere.
Prema njenim rečima, Moskva će zameniti diplomate koje je Bugarska proterala.
Ona je dodala i da će Generalni konzulat Rusije u Varni privremeno prestati sa radom zbog proterivanja ruskih diplomata. Mitrofanova je precizirala da će rešavanje svih konzularnih pitanja ovog okruga biti prebačeno u glavni grad Bugarske.
„Konzulat će za sada privremeno prestati sa radom, možda će izdavati neka dokumenta koja su već istekla, neće primati ništa novo. Za sva konzularna pitanja Rusinskog okruga ljudi će morati da idu u Sofiju i to onda kada otvorimo i naše konzularno odeljenje, jer će sada biti obustavljen i rad našeg konzulata i ambasade“, dodala je ona.
Bugarski premijer Kiril Petkov izjavio je ranije da će 70 ruskih diplomata biti proterano iz zemlje zbog navodne špijunaže. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo nakon toga da će Moskva „dati odgovarajući odgovor“.
Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je, komentarišući odluku Bugarske da protera 70 radnika ruske ambasade, izjavila da je to učinjeno po nalogu spoljnih sila.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusija Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
RUSIJA
Zaharova: Odluka Sofije o proterivanju diplomata u suprotnosti sa interesima naroda Bugarske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala