- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Turska saglasna sa stupanjem Finske i Švedske u NATO

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaGovornica u konferencijskoj sali u sedištu NATO-a
Govornica u konferencijskoj sali u sedištu NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
Pratite nas
Turska će podržati poziv Finske i Švedske da se pridruže Severnoatlantskoj alijansi, saopštila je kancelarija finskog predsednika. Prethodno je turska televizija „TRT Haber“ javila da su Turska, Švedska, Finska i NATO potpisali zajedničku izjavu nakon pregovora u Madridu.
Ceremonija potpisivanja održana je odmah nakon pregovora na kojima je učestvovao predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. Sa turske strane, dokument je potpisao ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.
Finski predsednik Sauli Niniste sastao se uoči samita NATO-a u Madridu sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i švedskim premijerom Magdalenom Anderson, uz posredništvo generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.
Kako je za Sputnjik saopštila Kancelarija predsednika Turske, Švedska i Finska će sarađivati sa Ankarom u borbi protiv terorizma, obavezaće se da neće podržavati Radničku partiju Kurdistana zabranjenu u Turskoj i organizaciju islamskog propovednika Fetulaha Gulena.
Kancelarija dodaje da Turska ponovo potvrđuje svoju podršku politici otvorenih vrata NATO-a i izražava podršku pozivu da Finska i Švedska postanu članice Alijanse.
Sa svoje strane, kabinet predsednika Finske saopštio je da će Turska podržati poziv Finske i Švedske da postanu članice Severnoatlantske alijanse.

„Nakon sastanka ministri spoljnih poslova naših zemalja potpisali su tripartitni memorandum, koji potvrđuje da će Turska na samitu u Madridu ove nedelje podržati poziv Finske i Švedske da postanu članice NATO-a. Konkretni koraci za naše pristupanje NATO-u će se dogovoriti saveznici NATO-a u naredna dva dana, ali sada je ova odluka neizbežna“, ističe se u saopštenju.

Zemlje će, takođe, podržavati jedna drugu u borbi protiv terorizma.
„Naš zajednički memorandum naglašava posvećenost Finske, Švedske i Turske da pruže punu podršku u borbi protiv pretnji po međusobnu bezbednost. Činjenica da smo postali saveznici u NATO-u dodatno će ojačati ovu obavezu“, dodaje se u saopštenju.

Stoltenberg: Imam poverenja u potpisani memorandum

Zemlje NATO-a će na samitu u Madridu zvanično pozvati Finsku i Švedsku da se pridruže Alijansi, ali će sam proces ulaska potrajati duže, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Madridu.

„Sutra će lideri Alijanse doneti odluku da pozovu Finsku i Švedsku da postanu njene članice. Posle ovog samita one će biti pozvane (zemlje), zatim će početi proces ratifikacije u svim prestonicama, ali imam apsolutno poverenje u tripartitni memorandum o razumevanju koji je danas potpisan“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, potpisani memorandum uzima u obzir sve bojazni Ankare, uključujući pitanja izvoza oružja i borbe protiv terorizma.
Podsetimo, Finska i Švedska su zbog događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a zahtev za ulazak u Alijansu. Turska je blokirala početak procesa razmatranja ovih prijava. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO, jer ne može da veruje njihovim uveravanjima o odnosima sa predstavnicima Radničke partije Kurdistana koja je zabranjena u Turskoj.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala