- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stejt department uveo sankcije FSB-u

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Federalnoj službi bezbednosti Rusije (FSB), navodi se u dokumentu koji je u utorak objavio Stejt department.
„Stejt department je uveo sankcije ruskom FSB-u, jer je ta služba političko pododeljenje, agencija ili oruđe vlade Ruske Federacije. Od početka ruske invazije na Ukrajinu verodostojni izvori ukazuju na umešanost FSB-a u kršenje ljudskih prava i napade na ukrajinske građane“, tvrdi se u saopštenju.
Stejt department je takođe optužio FSB da je navodno učestvovao u prinudnom raseljavanju ukrajinskih državljana iz njihovih mesta stanovanja i da je navodno počinio druga dejstva usmerena protiv njih.
Zbog uvedenih sankcija sva imovina i aktivi u vlasništvu FSB-a, ako se nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama ili pod kontrolom lica iz Sjedinjenih Američkih Država, biće blokirani. Takođe se blokiraju i sve organizacije koje su direktno ili indirektno sa 50 odsto ili više u vlasništvu jednog ili više blokiranih lica. Takođe su zabranjena bilo kakva ulaganja ili zajmovi, pružanje dobara ili usluga bilo kojim sankcionisanim licima i organizacijama.
Američke vlasti su proteklih godina već uvele sankcije protiv FSB-a.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a da su sankcije nanele ozbiljan udarac svetskoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala