- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šta ako i „Miraševa crkva“ potpiše ugovor s državom

© Sputnik / Boban NovovićMiraš Dedeić na protestu
Miraš Dedeić na protestu - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
Pratite nas
Imovina Srpske pravoslavne crkve neće biti ugrožena u Crnoj Gori, čak i ako tzv. Crnogorska pravoslavna crkva potpiše ugovor s državom, jer je SPC vlasnik i držalac hramova, manastira i drugih sakralnih objekata i zemljišta, kaže za Sputnjik advokat Mitropolije crnogorsko-primorske Dalibor Kavarić.
Pravni tim SPC ne interesuje kako će ostale vjerske zajednice regulisati svoje odnos sa državom Crnom Gorom, niti osjeća ugroženost povodom toga jer, kako ističe Kavarić, SPC je jedina kanonska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, stara preko 800 godina.
Premijer Dritan Abazović saopštio je u Skupštini Crne Gore da će vlada potpisati Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a dodao je da je stigao i zahtjev Crnogorske pravoslavne crkve koja želi da na sličan način reguliše odnose sa državom. Reč je o kanonski nepriznatoj crkvi raščinjenog sveštenika Miraša Dedeića koja je kao nevladina organizacija registrovana u stanici policije na Cetinju.
Kavarić objašnjava za Sputnjik da kada je u pitanju odnos između vjerskih zajednica i države, onda je potrebno znati da Ustav Crne Gore, Zakon o vjerskim zajednicama i međunarodni propisi normiraju ista prava i obaveze za sve vjerske zajednice i obaveze tih vjerskih zajednica prema državi.
Sagovornik Sputnjika kaže da je pravni tim SPC usmjeren na regulisanje, ugovaranje i zaštitu svojih prava, obaveza i standarda u ovoj oblasti i u tom smislu ne osjeća ugroženost, niti je SPC zainteresovana za pitanja na koji način će druge vjerske zajednice uređivati svoje odnose sa državom.

„Želim jedino istaći da kada su u pitanju druge vjerske zajednice da je pravni tim SPC prilikom ranijeg perioda pregovaranja koristio kao uporedni akt i nivo ugovorenih standarda, Temeljni ugovor sa Rimokatoličkom crkvom, kao vjerskom zajednicom nastalom iz istog korijena, koja ima sličan način unutrašnjeg uređenja i organizacije, samo što smo taj ugovor prilagodili osobenostima SPC kao Kanonske Pravoslavne crkve u Crnoj Gori”, navodi Kavarić.

Naš sagovornik ističe da kao punomoćnik SPC ne osjeća ugroženost Crkve od bilo koje vjerske zajednice, jer imovina SPC, ali i drugih vjerskih zajednica se ne stiče niti se može otuđiti ovakvim ugovorom, već se ugovorom samo dodatno jemči ono što je već zajamčeno Ustavom i Zakonom.
„Imovina Crkve (SPC) neće biti ugrožena u Crnoj Gori, I ako takozvana CPC također potpiše ugovor sa državom, jer SPC je vlasnik držalac: hramova, manastira, drugih sakralnih objekata i zemljišta. Ukoliko ‘CPC‘ bude pretendovala na imovinu Crkve, ona će morati putem suda da pokuša, ali to nikako ne može uraditi eventualnim ugovorom sa državom”, poručuje Kavarić.

I CPC želi da potpiše ugovor sa državom

Premijer Dritan Abazović je juče na premijerskom satu u Skupštini Crne Gore kazao da je stigao i zahtjev od Crnogorske pravoslavne crkve da i oni žele da popišu temeljni ugovor sa državom. Abazović je poručio da to mogu uraditi sve vjerske zajednice u Crnoj Gori, ako žele da urede međusobne odnose sa državom.
Plan DPS-a, SNP-a i URA je da potpišu Temeljni ugovor sa takozvanom CPC, a Temeljni ugovor sa SPC im je most za to, izjavio je prije desetak dana lider Prave Crne Gore Marko Milačić.
„Potpisivanje ugovora sa CPC bi bilo državno legitimisanje jedne nepriznate i nekanonske organizacije, što bi onda u perspektivi predstavljalo mnogo veću opasnost po imovinu i prava jedine kanonske vjerske organizacije pravoslavnog naroda, a to je Srpska pravoslavna Crkva. Upravo ovaj proces i ovaj naum je, čini mi se, opasniji po SPC, ali i Crnu Goru, čak i od onog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je digao Crnu Goru na noge. Prava Crna Gora će se na odlučan i ozbiljan način pobuniti protiv ovog opasnog procesa”, upozorio je Milačić nedavno.

Neslaganja u vladi

Što se tiče ugovor o uređenju odnosa crnogorske države sa SPC, I ko je Abazović tokom poslednjeg susreta sa srpskim patrijarhom Porfirijem 12. maja u manastiru Ostrog, kod Danilovgrada saopštio da želi da njegova Vlada stavi tačku na Temeljni ugovor, on se suočava sa otporom gotovo istih struktura koje se u Crnoj Gori protive i članstvu u Otvorenom Balkanu. Premijer Abazović će uskoro u zvaničnu posjetu Beogradu, ali se ne zna da li će se tada sastati sa patrijarhom Porfirijem.
Vlada Crne Gore je formirala više komisija koje se bave time. Zvaničan tekst ugovora još je nepoznat javnosti.
Međutim, osim sadržaja ugovora, za dio ministara u Vladi Crne Gore sporno je i pravno tumačenje sa kim država treba da ga potpiše. Ministri spoljnih poslova i odbrane Ranko Krivokapić i Raško Konjević smatraju da ugovor ne može biti potpisan sa SPC zato što ona nema status pravnog lica u Crnoj Gori.
Po njima, to se može učiniti jedino sa sve četiri eparhije SPC koje egzistiraju i registrovane su u Crnoj Gori.
Iz DPS osporavaju i sam naziv ugovora smatrajući da ne može biti Temeljni jer SPC nema status državne crkve. Ističu da jedino Sveta Stolica sa kojom je Crna Gora potpisala Temeljni ugovor na to imala pravo budući da upravlja državom Vatikan.
Zbog otpora i u samoj Vladi i parlamentarnoj većini, poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović upitao je premijera da li je spreman da zbog Temeljnog ugovora i Otvorenog Balkana rizikuje pad Vlade.
„Ima li disonantnih tonova, ima. Da li neko želi da ruši Vladu oko toga, to nije moj problem. Dok sam premijer bavim se državnim pitanjima“, odgovorio je Abazović 27.juna u crnogorskom parlamentu, ponovivši da očekuje da se pitanje ugovora sa SPC uskoro riješi.
Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
REGION
Abazović pred posjetu Srbiji: Očekujem resetovanje odnosa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala