- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Naučnici otkrili novi soj hemoragične groznice na jugu Rusije

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaLaborant u naučnom centru za lekove
Laborant u naučnom centru za lekove  - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
Pratite nas
Ruski stručnjaci otkrili su novi soj Kongo-krimske hemoragične groznice na jugu Rusije, saopštila je Sputnjiku pres služba Sečenovskog univerziteta.
Iz saopštenja proizilazi da je virus Kongo-krimske hemoragične groznice prisutan u brojnim afričkim zemaljama, na Balkanu, Bliskom istoku, i u nekim azijskim državama. Kako je precizirala pres služba, ovaj virus može se sresti i na jugu evropskog dela Rusije.
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, ovaj virus ljudima prenose uglavnom krpelji i stoka. Kako se navodi, s čoveka na čoveka može se preneti pri bliskom kontaktu sa krvlju, izlučevinama ili drugim telesnim tečnostima.
Kako se navodi, različite varijante virusa izazivaju različite stepene oboljevanja. Rezultati izvršenog ispitivanja pokazali su da proučavani sojevi virusa iz ruskih oblasti pripadaju linijama „Evropa-1“ (596 uzoraka), „Afrika-3“ (samo jedan uzorak), kao i potpuno nova linija „Evropa-3“ (šest uzoraka).

„Rizik od teških kliničkih manifestacija, hemoragičnog sindroma i smrti veći je kod inficiranih linijom ‘Evropa-1’, a nadalje će biti potrebno detaljno proučiti liniju 'Evropa-3' kako bi se procenila njena genetska raznovrsnost i geografska rasprostranjenost u Rusiji i shvatanje koliko je opasna“, ističe se u saopštenju.

Mozak čoveka - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Može li mozak da proključa: Zašto je moždana temperatura znatno viša nego u ostatku tela /video/
Novi kapaciteti Dedinja 2 omogućiće da pacijenti lakše dođu na pregled - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
DRUŠTVO
„Batut“ sprema stručno uputstvo o majmunskim boginjama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala