- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nekoliko zemalja SB UN pozvale na istragu incidenta u Kremenčugu

© Sputnik / Roman Mahmutov / Uđi u bazu fotografijaSedište Ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
Pratite nas
Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Albanije, Norveške, Irske i Ukrajine u UN pozvali su na objektivnu i nezavisnu istragu o incidentu u Kremenčugu.

„Naglašavamo potrebu za objektivnom, profesionalnom i nezavisnom istragom, privođenjem pravdi onih koji krše međunarodno humanitarno pravo i onih koji čine ratne zločine“, navodi se u saopštenju grupe zemalja.

Zemlje napominju da u potpunosti podržavaju aktuelnu istragu Međunarodnog krivičnog suda, Kancelarije glavnog tužioca Ukrajine i druge međunarodne istrage o događajima u Ukrajini. Zemlje su navele da su pozvale sve države da u potpunosti sarađuju kako bi se počinioci priveli pravdi.
Ranije je Kijev pozvao na hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o situaciji u Ukrajini. Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski rekao je da postoji mnogo upadljivih nedoslednosti u situaciji sa tržnim centrom i da sve liči na provokaciju u Buči. To je upravo ono što je kijevskom režimu potrebno da zadrži fokus na Ukrajini uoči samita NATO-a, smatra diplomata.
Vazdušno-kosmičke snage Rusije u ponedeljak su uništile naoružanje i municiju isporučenu za ukrajinske trupe u Donbasu, koji su se nalazili u hangarima u Kremenčugu, a detonacija municije izazvala je požar u obližnjem zatvorenom tržnom centru, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Sednica Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
RUSIJA
Zelenski pozvao UN da upute izaslanika u Kremenčug, nazvao Rusiju terorističkom državom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala