- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Ne interesuje nas da li će Zelenski biti na samitu G20 u Indoneziji

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
Pratite nas
Rusiju ne interesuje da li će predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski prisustvovati „na marginama“ samita G20 u Indoneziji, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Svaki put zemlja-domaćin pozove neke predstavnike koji nisu članovi G20. Sada se bez Zelenskog nigde ne može, oni su tako nametljivi, dosadni. Očigledno ima slobodnog vremena između dobijanja komandi iz Vašingtona i zato je voljan da se uklopi u svaki format i da nešto kaže sa suzama u očima. Ali nas neće mnogo interesovati da li je on tamo negde sa strane na samitu na Baliju ili nije. Uvek poštujemo postupke zemlje-domaćina G20“, rekao je Lavrov.

Takođe je saopštio da je narednih dana planirana poseta predsednika Indonezije Rusiji, a jedna od ključnih tema razgovora sa ruskim liderom Vladimirom Putinom biće priprema za samit G20.

„Nećemo od smisla i značaja tog formata praviti taoce nekakvih hirova država koje pokušavaju da zadrže svoje probleme u sferi uticaja Zapada i koje pokušavaju da nateraju Zapad da ih aktivnije iskoristi za realizaciju svoje politike potkopavanja osnova međunarodnog prava i uspostavljanja svoje hegemonije. Bavićemo se poslom, a ne propagandom i ideologijom“, rekao je Lavrov.

Kako je dodao, Rusija pristupa radu G20 polazeći od osnovnih principa na kojima je nastala.
„To je, pre svega, osiguravanje koordinacije aktivnosti vodećih svetskih sila u oblasti ekonomije i međunarodnih finansija kako bi se obezbedila stabilnost svetske privrede, kako bi se sprečile krize i druge konkretne stvari, povezane upravo sa održavanjem stabilnosti u oblasti svetske ekonomije“, istakao je šef ruske diplomatije.
Podsetimo, samit G20 će biti održan 15-16. novembra na ostrvu Bali.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
RUSIJA
Putin će učestvovati na samitu G20
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala