- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: NATO je odavno Rusiju proglasio za neprijatelja

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
Pratite nas
Rusija je proglašena za neprijatelja NATO-a mnogo pre samita Alijanse, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara spoljnih poslova kaspijskih država.
„Što se tiče planova koji se spremaju za samit NATO-a, da nas proglasi za pretnju, da Kinu proglasi za sistemski izazov: Rusija je još odavno, pre nego što je sazvan samit NATO-a, proglašena za neprijatelja“, rekao je on.
Lavrov je dodao da „ako se slušaju izjave zapadnih političara, onda je Rusija proglašena za neprijatelja jednostavno zato što ne želi da se slaže sa neoliberalnim svetskim poretkom koji SAD, pokorivši bez izuzetka ceo zapadni svet, nameću svima ostalima pod sloganom svetskog poretka zasnovanog na pravilima“.
Politika SAD i NATO-a neće se nikako promeniti ako Alijansa Rusiju proglasi za pretnju, dodao je Lavrov.
„Ovo (proglašenje Rusije za pretnju) nas ne iznenađuje i ništa novo neće uneti u praktičnu politiku Sjedinjenih Američkih Država i njihovih satelita najavljeno povećanje na istočnom krilu oružanih snaga NATO-a, po mom mišljenju, do 200 hiljada ili još više trupa. To je planirano bez obzira na to šta će biti zapisano u dokumentima koji budu usvojeni u Madridu.To je bilo najavljeno odavno. To je nastavak veoma neprihvatljivog kršenja svih prethodnih dogovora, obećanja, politika približavanja Alijanse i njene vojne infrastrukture blizu ruskih granica“, naglasio je šef ruske diplomatije.
Kako je naveo, Moskva će donositi zaključke o tome kako da sarađuje sa zapadnim partnerima, jer oni ignorišu stav Rusije.
Prema njegovim rečima, Zapad je kategorički odbijao da ispunjava sopstvene obaveze o neširenju NATO-a, obaveze da obezbedi nedeljivost bezbednosti i odbijanje da osigura bezbednost na račun bezbednosti drugih.
„Ako se naše reči i argumenti potpuno arogantno ignorišu i to više nije ‘ako’, već utvrđena činjenica, izvlačićemo zaključke kako da se odnosimo prema našim zapadnim susedima na ovoj planeti“, rekao je Lavrov.
U utorak u Madridu počinje samit NATO-a na kome će zemlje usvojiti novu strategiju u kojoj će Rusija biti označena kao „neposredna pretnja kolektivnoj bezbednosti“, a razgovaraće se i o zahtevima Finske i Švedske za pridruživanje Alijansi.
Moskva je više puta isticala da je NATO usmeren na konfrontaciju. Kako je naglašavao portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov, dalje širenje bloka neće doneti veću bezbednost Evropi. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je saopštilo da Moskva ostaje otvorena za dijalog sa NATO-om, ali na ravnopravnoj osnovi, pri čemu Zapad treba da odustane od politike militarizacije kontinenta. Takođe je rečeno da je svu praktičnu saradnju koja se godinama gradila Alijansa odavno srušila.
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
SVET
Nova NATO strategija — protiv Rusije i Kine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala