- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Stoltenberg: U novoj koncepciji NATO-a Rusija će biti označena kao glavna pretnja bezbednosti

© AP Photo / Olivier MatthysGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
Pratite nas
Lideri NATO-a će na samitu u Madridu utvrditi novu stratešku koncepciju za narednih 10 godina, u kojoj će Rusija biti označena kao glavna pretnja kolektivnoj bezbednosti, izjavio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg na konfrenciji za novinare uoči početka samita koji se održava od 28. do 30. juna.
„Lideri će utvrditi novu stratešku koncepciju koja će odraziti novu realnost u oblasti bezbednosti... U njoj će Rusija biti označena kao jedna od ključnih pretnji našoj bezbednosti“, rekao je Stoltenberg.
On je dodao da će u novoj koncepciji prvi put biti spomenuta i pretnja koju za NATO predstavlja Kina.
Jens Stoltenberg je rekao da NATO u ovom trenutku ne vidi mogućnost za dijalog s Rusijom, ali da razume da je neophodno sačuvati kanale komunikacije radi sprečavanja konfliktnih situacija.
„Rusija je sama zatvorila vrata za dijalog. Žalimo zbog takvog stava, ali oni su sami izabrali put sukoba“, rekao je Stoltenberg.
Generalni sekretar NATO-a je naveo da će se kanali komunikacije ubuduće koristiti za razgovore o kontroli naoružanja.

NATO povećava brojnost na istočnim granicama

Stoltenberg je, takođe, rekao da NATO planira da poveća broj borbenih grupacija na svojim istočnim granicama, kao i da razmotri načine za njihovo snabdevanje.

„Transformisaćemo snage za brzo reagovanje NATO-a i povećati njihovu brojnost do više od 300.000 ljudi“, rekao je Stoltenberg.

On je najavio povećanje vojnih rezervi i zaliha ranije raspoređene vojne opreme na pozicijama NATO-a. „Biće više mogućnosti u oblasti protivvazdušne odbrane i u oblasti komande i kontrole“, dodao je Stoltenberg.

NATO zabrinut zbog vojnog prisustva Rusije u Kalinjingradskoj oblasti

Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse je, takođe, rekao da je NATO zabrinut zbog vojnog prisustva Rusije u Kalinjingradskoj oblasti i da je uveren da Moskva razume da je Alijansa spremna da štiti Litvaniju.
„Uveren sam da Moskva i predsednik Rusije Vladimir Putin razumeju naše kolektivne garancije, našu spremnost da zaštitimo svaki milimetar teritorije Alijanse. To je naš glavni signal i mi, šaljući ga, sprečavamo sukob“, rekao je Stoltenberg.

Ukrajinsko žito važna tema za NATO

Prema njegovim rečima, jedna od tema na samitu biće i pitanje prehrambene bezbednosti, uključujući izvoz žita iz Ukrajine.
„Apsolutno sam uveren da postoji uticaj na svetsko prehrambeno tržište, na svetsku prehrambenu bezbednost i na cene. I izvoz žita će biti tema samita, jer je ona značajna za NATO“, dodao je Stoltenberg.
Trg nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
RUSIJA
Blumberg: G7 će nastaviti da podržavaju Ukrajinu onoliko dugo koliko bude bilo potrebno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala