- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Prvi srpski dokumentarac na Netfliksu: Film o Velikom ratu na Vidovdan /video/

© Wikipedia / javno vlasništvoHapšenje Gavrila Principa nakon atentata na Franca Ferdinanda
Hapšenje Gavrila Principa nakon atentata na Franca Ferdinanda - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
Pratite nas
Sutra, 28. juna, na godišnjicu atentata u Sarajevu, najveći svetski striming-servis Netfliks započinje emitovanje srpskog dugometražnog dokumentarnog filma „Dugo putovanje u rat“ (The Long Road to War) u režiji Miloša Škundrića, saopštila je produkcijska kuća „Paradoks“ film iz Beograda.
Kako navode u saopštenju, „Dugo putovanje u rat“ je prvi dokumentarni film iz Srbije koji izlazi na Netfliksu i srpski film sa do sada najvećom distribucijom na ovoj filmskoj platformi. Film će biti dostupan u 30 zemalja Evrope, odnosno, publici od gotovo 70 miliona Netfliksovih pretplatnika.
U pitanju su Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Island, Irska, Italija, Kipar, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Nemačka, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švajcarska, Švedska, Velika Britanija.
Nastao u periodu između 2014 i 2018. godine, film „Dugo putovanje u rat“ je prvi dokumentarni film u svetu koji za temu ima jedno od najvažnijih pitanja savremene svetske istorije, a to je zbog čega i kako je došlo do Prvog svetskog rata, događaja koji je oblikovao ceo 20. vek.
Uz pomoć najeminentnijih svetskih istoričara i upotrebu filmskog i dokumentarnog arhivskog materijala iz Jugoslovenske kinoteke i još 15 svetskih arhiva, ovaj „napeti politički triler“ prati političke događaje u Evropi od kraja 19. veka do Julske krize 1914. i govori o tome kako je Prvi svetski rat planiran i pripreman godinama pre Sarajevskog atentata.
Film je proizveden uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Filmskog centra Srbije. Producent, scenarista i reditelj filma je Miloš Škundrić. U filmu učestvuju: Džon Rol, Hju Stron, Žorž-Anri Sutu, Oleg Ajrapetov, Lotar Hebelt, Anika Mombauer, Dominik Liven, Žan-Pol Bled, Alan Sked, Štig Ferster i pokojni Dušan Bataković.
„Dugo putovanje u rat“ je nagrađivan na međunarodnim festivalima u inostranstvu i prikazivan na svim kontinentima, uključujući Univerzitet u Tokiju i Smitsonian institut u Vašingtonu, prenosi Filmski centar Srbije.
Producent i reditelj filma želi da se zahvali agentima prodaje u Holandiji i Švedskoj i posebno Filmskom centru Srbije, bez kojih se distribucija ovog filma na Netfliksu ne bi dogodila.
Gavrilo Princip u tamnici u Terezinu - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
„Naše će sjene hodati po Beču...“: Dan kada je otišao Princip
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala