- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Potvrđena optužnica u slučaju „Dobrovoljačka“

© Foto : Youtube/slavicnet/PrintscreenNapad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine
Napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
Pratite nas
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH u slučaju poznatom kao „Dobrovoljačka“, koja Ejupa Ganića i još devet osoba tereti da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu izvršili napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN, saopšteno je danas iz tog suda.
U saopštenju se navodi da je sud 12. maja potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH od 26. aprila. Osim Ejupa Ganića, optužnica tereti Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku.
Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN, prenosi Srna.
Oni se terete i za to što da nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu sprečili ni kaznili izvršioce, i da su pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.
Iz Tužilaštva BiH ranije je saopšteno da se optužnica odnosi na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.
Tužilaštvo BiH zajedno sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH, kao i MUP-om Republike Srpske, sprovelo je temeljnu istragu u okviru koje je saslušano više stotina svedoka ovog događaja, među kojima preživeli vojnici i civili, predstavnici porodica ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj učesnika događaja.
Uz optužnicu predloženo je saslušanje 277 svedoka, kao i više veštaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice, preneo je Tanjug.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2022
REGION
Dodik: Dobrovoljačka - zločin protiv mira i dokaz da je muslimansko rukovodstvo izazvalo ratni sukob
Paljenje sveća poginulim vojnicima u Dobrovoljačkoj u Sarajevu - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
REGION
Može li posle tri decenije sud u Sarajevu doneti pravdu za žrtve masakra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala