- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Osmaci polagali test iz maternjeg jezika, sutra na redu matematika

CC0 / Pixabay / Školski zadatak
Školski zadatak - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
Pratite nas
Za više od 64.000 učenika osmog razreda počeo je trodnevni završni ispit, mala matura, a budući srednjoškolci danas su polagali test iz srpskog (maternjeg) jezika. Rešenja testa biće objavljena na portalu „Moja srednja škola“.
Osmaci sutra polažu test iz matematike a u sredu kombinovani test (hemija, fizika, istorija, geografija, biologija).
Ove godine, zbog dojava o bombama, broj škola u kojima je organizovano polaganje smanjen je na 522, od 1.260 koliko ih je bilo planirano.
Resorno Ministarstvo je poručilo da će škole biti bezbedne i da je sa MUP-om razrađen operativni plan kako bi polaganje proteklo u najboljem redu.
Prvi put ove godine učenicima je od 10. juna omogućena priprema za završni ispit i preko funkcije eVežbaonica na portalu „Moja srednja škola“, koju je dostupnom učinio Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja.
Za dve nedelje, otkako je eVežbaonica dostupna osmacima, urađeno je više od dva miliona zadataka, podaci su Ministarstva prosvete.
Lista želja moći će da se podnese putem portala „Moja srednja škola“, uz mogućnost za neograničeni broj izmena i dopuna do 6. jula, dok će se 13. jula na portalu naći lista raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.
I upis u srednje škole moći će da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala.
Povezivanjem sa sistemom zdravstva, prvi put je omogućen i elektronski upis za učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis, preneo je Tanjug.
Za rešavanje zadataka učenici imaju po 120 minuta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala