- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Nova pravila za plaćanje čekovima u Srbiji

© Sputnik / SputnjikNovi fiskalni račun
Novi fiskalni račun - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
Pratite nas
Ministarstvo finansija Srbije izdalo je novo uputstvo za upotrebu čekova posle uvođenja novih pravila fiskalizacije.
Kako stoji u poslednjem Biltenu Ministarstva finansije, ako se bilo koja roba kupuje na čekove (kod kojih su kao dogovoreni datum izdavanja navedeni datumi koji su kasniji od datuma prometa dobara u slučaju prodaje na rate) potrebno je da prodavac za prodatu robu izdaje fiskalni račun kada dospeva rata.
U Biltenu je naveden i sledeći primer:
„Obveznik fiskalizacije prodaje komodu na šest mesečnih rata. Kupac je dana 18. aprila 2022. godine predao šest čekova prodavcu. Za čekove su dogovoreni sledeći datumi izdavanja: 29. april, 29. maj, 29. jun, 29. jul, 29. avgust, 29 septembar 2022. godine. Isporuka komode biće izvršena 3. juna 2022. godine. Obveznik fiskalizacije (prodavac) ima obavezu da kupcu izda fiskalni račun za avans dana 29. aprila 2022. godine, fiskalni račun za avans dana 29. maja 2022. godine i fiskalni račun za promet dana 3. juna 2022. godine“, piše u Biltenu.
Takođe, u Pravilniku je propisano da prodavac iako preko nove fiskalne kase račun izdaje kupcu u štampanoj formi, postoji alternativa tj. mogu te fiskalne račune da dostave elektronskim putem uz saglasnost kupca.
Takođe, u tim fiskalnim računima prodavci ne moraju da prikažu detaljne specifikacije artikala, već mogu da unesu samo broj predračuna ili ugovora na osnovu kog je kupac izvršio avansnu uplatu, piše „Blic“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala