- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Teniska legenda za Sputnjik: Vimbldon je kao muzej – Novak će imati najviše Grend slemova

© Tanjug / TANJA VALICNovak Đoković i Nenad Zimonjić u Dejvis kupu
Novak  Đoković i Nenad Zimonjić u Dejvis kupu - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
Pratite nas
U susret 135. Vimbldonu, na kom titulu brani Novak Đoković, za Sputnjik je govorio Nenad Zimonjić, trostruki osvajač najprestižnijeg Grend slema. Slavni srpski teniser govorio je o tome zašto se Vimbldon izdvaja od svih teniskih turnira, kao i o šansama Đokovića da na londonskoj travi podigne 21. Grend slem trofej.
Pre tačno 28 godina, 1994. Nenad Zimonjić po prvi put je zakoračio na londonsku travu igrajući u juniorskoj konkurenciji, a pet godina kasnije sa Nebojšom Đorđevićem odigrao je i prvi dubl na Vimbldonu. Kvalifikovao se u i singlu gde je stigao do trećeg kola.
Danas, kada je prošlo više od dve decenije slavni srpski teniser igraće na Vimbldonu u okviru turnira za legende, što on zaista i jeste sa osvojene tri titule.
Neki kažu da je u Vimbldonu čar u tome što je najstariji, neki kažu da je previše drugačiji od ostalih, a Zimonjić je objasnio zašto je turnir koji se održava po 135. put poseban.

Vimbldon sinonim za prestiž

„Mnoge lepe uspomene vežu me za Vimbldon pogotovo sa Centralnog terena, osvajanje trofeja i igranje tih velikih mečeva. Ipak je Vimbldon najprestižniji turnir, sa najdužom tradicijom. Retkost je igrati na travi i to tako kvalitetnoj. Iz tog razloga je čast još veća“, počeo je Zimonjić razgovor za Sputnjik.
Upravo zbog specifičnosti je Vimbldon za srpskog tenisera kao i za veliki deo njegovih kolega najprestižniji.
„Jednostavno, kada se kaže Vimbldon čak i ljudi koji ne prate tenis znaju da se radi o velikom teniskom turniru. Tradicija koju imaju, striktna pravila, svi moraju da nose belu boju, poštovanje svakog gledaoca koji dođe na taj turnir, stiče se atmosfera kao da ste ušli u muzej. Igranje pred publikom koja obožava tenis, koja razume i ceni sve što kao igrač radite je prelep osećaj“, objasnio je Zimonjić.
Jednu od razlika na koje je ukazao su treninzi na Centralnom terenu koje su na Vimbldonu dopušteni tek ove sezone, dok su na ostalim Grend slemovima sasvim uobičajena stavka.
„Samo njih par dobilo je ove godine šansu da trenira na Centralnom terenu, što je velika razlika u odnosu na druge turnire gde je igračima dostupno. To je iz razloga da se trava ne bi uništila, zato je i toliko prestižan turnir. Kada neko kaže da je igrao na tom Centralnom terenu, još ako neko doživi da osvoji trofej, to je veliki uspeh“, istakao je Zimonjić.

Istorijski presedan

Ipak, koliko god njegovo ime nosilo prestiž Vimbldon će ove godine napisati ne tako lepu istorijsku stranicu. Posle odluke da zabrani Rusima i Belorusima učešće na turniru, stigla je i „kazna“ od ATP-a, a ona se odnosi na oduzimanje bodova.
„Situacija je specifična. Odluke su donesene na osnovu odluke vlade. Zbog zabrane učešća ruskih i beloruskih igrača ATP je odlučio da se ne dobijaju poeni zbog diskriminacije. Mnogi su oštećeni, ali tako je kako je. Neće to ništa umanjiti, svakako će ostati zapisano u istoriji ko je osvojio te godine. Ovo je bolje nego situacija kada se Vimbldon nije ni igrao zbog kovida. Verujem da će svi biti motivisani bez obzira na bodove i rang listu. Novak je i sam rekao da neće biti u prilici kao i u Australiji da brani titulu spletom svih nesrećnih okolnosti koje su se dešavale“, objasnio je Zimonjić.
Iako je Đoković pao na treće mesto ATP liste, slavni srpski teniser veruje da to ne treba da ga poremeti jer je već ostvario neverovatne podvige od kojih izdvaja broj nedelja provedenih na prvom mestu.

„Novak je svakako napravio nešto što će teško ostvariti bilo ko drugi. Oborio je rekord po broju nedelja na prvom mestu i sada je prioritet i glavni fokus će biti ko će doći do trofeja“, istakao je Zimonjić.

Đoković i Nadal najveći favoriti

Legenda srpskog tenisera veruje da je pred nama izuzetno zanimljiv turnir.
„Gledaćemo izuzetno interesantan turnir. Nadal dolazi u odličnoj formi bez obzira na to što nije igrao tri godine na travi. Imao je već velikih uspeha, ali sa druge strane Novak tri godine zaredom osvaja turnir. Kada dođete na turnir gde imate tako lep niz onda igrač i bolje igra što je bio slučaj sa Nadalom na Rolan Garosu. Rekao bih da su njih dvojica najveći favoriti“, smatra srpski teniser.
Pored Novaka i Rafe, prema Zimonjićevom mišljenju izdaja se i Mateo Beretini koji je vezao titule u Štutgartu i Kvinsu, a kao potencijalnog favorita vidi i Huberta Hurkača.
„Pored njih Beretini, Hurkač su isto favoriti. Neko ko može da iznenadi je možda Nik Kirjos, ali i Endi Mari, zavisi koliko je fizički spreman. Uvek može da se desi iznenađenje. Razlika je kad se igra u tri seta, mnogi nemaju iskustva igranja na travi i možda se još nisu prilagodili. Posle prvog, drugog kola će se videti ko je u kakvoj formi“, ističe trostruki šampion.
© AP Photo / Ben CurtisSrpski teniser Novak Đoković proslavlja pobedu nad Špancem Rafaelom Nadalom u polufinalu Vimbldona.
Srpski teniser Novak Đoković proslavlja pobedu nad Špancem Rafaelom Nadalom u polufinalu Vimbldona. - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
Srpski teniser Novak Đoković proslavlja pobedu nad Špancem Rafaelom Nadalom u polufinalu Vimbldona.
Rafel Nadal, Novakov najveći konkurent, stigao je u London spreman, ali i dalje nije pričao o stopalu koje ga muči veći deo sezone. Zimonjića Rafina igra na Rolan Garosu koja je bila vanserijska nije iznenadila, ali veruje da je Španac imao i sreće.
„Nadal je imao problema u Rimu u meču pre Rolan Garosa. Videlo se da protiv Denisa Šapovalova nije mogao da igra. Otvoreno je pričao o tretmanu i vrsti anestezije koja sprečava bol. Sa druge strane, Nadal će uvek biti glavni favorit na Rolan Garosu. To govore njegovi rezultati i jedan od rekorda koji mislim da niko nikada neće oboriti, 14 trofeja na jednom Grend slemu je zaista neverovatno. Što se tiče igračkog dela me nije iznenadilo, ali mislim da je šteta što u meču sa Novakom nije došlo do petog seta. Možda bi bio drugačiji ishod, ali to je specifično za njihove mečeve, svi su interesantni“, istakao je srpski teniser.
Zimonjić je izdvojio susret srpskog i španskog asa iz 2018. godine kada su na Vimbldonu odigrali jedan od važnijih međusobnih duela.
„Imali su mnogo nepredvidivih mečeva kao na Vimbldonu 2018. godine koji je bio neverovatno uzbudljiv. To je verovatno bila prekretnica kada je Novak posle povrede zaigrao na mnogo višem nivou i postao broj jedan“, podsetio je slavni as.
Đoković ima nešto lakši žreb od Nadala, a Zimonjić veruje da obojicu čeka težak put do finala iako su favoriti.
„Dug je put do finala za obojicu, ali da su najveći favoriti sigurno jesu. Njihovi međusobni susreti su neizvesni i sam sam jako uzbuđen da vidim kako će se sve to odigrati. Zato je ovaj sport interesantan jer nikad ne možemo da znamo šta će se desiti“, smatra Zimonjić.

Trka za Grend slem trofeje

Nadal je uspeo da preokrene i povede u trci po broju Grend slem trofeja, ali Zimonjić je siguran da će i Đoković napraviti novi preokret i na kraju on biti teniser sa najviše titula.
Naravno da verujem. Pred Novakom je više godina u kojima može da osvaja Grend slemove. Ako bude dobio šansu da igra na US openu to će mu povećati mogućnosti. Verujem i da će se vrlo brzo sve vratiti u normalu i da će nesmetano moći da igra na svim turnirima. Kao što je pokazao prošle godine da može da osvoji tri Grend slema iste sezone, samo mu je jedan meč falio da osvoji i četiri. Mislim da je u mogućnosti da to uradi s obzirom na to kakav je profesionalac“, jasan je Zimonjić.
Sa druge strane, upozorio je da su mnogi „otpisali“ Nadala u toj trci jer se Novak prošle godine ređao trofeje dok je Španac morao da leči stopalo.
Vreme će pokazati. Sve je nepredvidivo jer niko nije verovao prošle godine da dok je Novak osvajao Grend slemove, a Nadal propuštao zbog operacije da će se Rafael vratiti i osvojiti dva Grend slema“, podseća Zimonjić.
„Da je neko to rekao delovalo bi da stvarno nema šanse, ali spletom okolnosti to se dogodilo. Nemogućnost da Novak igra u Australiji, zatim je Nadal dobio neke mečeve koje možda nije trebalo da dobije. Mislim na meč Rolan Garosa kada Novak nije iskoristio nekoliko set lopti da uvede u peti set, zatim meč u kom se Zverev povredio u taj brejku drugog seta. Da se nije povredio ko zna šta bi bilo. Mora čovek i da ima sreće“, istakao je srpski as.
Ipak, kada se sve sabere i oduzme kvalitet je prvi na lestvici, a Zimonjić veruje da ga Novak ima dovoljno.
„Kvalitet je najvažniji, a mislim da Novak ima taj kvalitet koji će dovesti do najvećeg broja Grend slem titula“, smatra slavni teniser.
Srbija pored Novak ima još četvoricu predstavnika u muškoj konkurenciji na Vimbldonu ( Dušan Lajović, Laslo Đere, Filip Krajinović, Miomir Kecmanović) a Zimonjić im daje podršku iako niko nije dobio jednostavan žreb.
Duci nije u formi, sigurno mu fali samopouzdanja. Laci je odigrao kvalitetne mečeve i protiv Hačanova i protiv Kirjosa gde je malo falilo da izađe kao pobednik. Filip nije imao nijednu pobedu na travi pa je stigao do finala, imaće izuzetno težak žreb. Drugo kolo potencijalno protiv Kirjosa, a onda je tu i Stefanos Cicipas. Neće im biti lako. Sa druge strane, Kecmanović je sjajno ušao u sezonu , igrao je odlično na betonu. Vimbldon je specifičan, mislim da on može da odigra kvalitetno jer su na ovom turniru mnogo kvalitetniji tereni u odnosu na one na kojima je prethodno igrao. Može i on da odigra dobro. Videćemo, nadam se da će podići nivo igre i da će možda baš na ovom Vimbldonu svi oni napraviti najbolji plasman“, poručio je za Sputnjik Nenad Zimonjić.
Vimbldon počinje u ponedeljak 27. juna, a prvi meč Novak Đoković igra protiv Sunvu Kvona iz Južne Koreje na Centralnom terenu od 14:30.
Najbolji teniser sveta Novak Đoković na konferenciji za medije pred Masters Madrid - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
SPORT
Amerikanka veruje u Đokovića pred Vimbldon
Nenad Zimonjić - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
SPORT
Zimonjić potvrdio za Sputnjik: Igraću na Vimbldonu
Rafael Nadal i njegvo stric Toni (levo) - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
SPORT
Srbin je „noćna mora“ porodice Nadal: „Nemoj Rafu, pobedi Novaka“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala