- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

MMF pozitivno ocenio Srbiju

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICMinistar finansija Siniša Mali na sastanku sa misijom MMF-a
Ministar finansija Siniša Mali na sastanku sa misijom MMF-a - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
Pratite nas
Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo je odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike (The Policy Coordination Instrument - PCI), saopštila je danas Narodna banka Srbije.
Odluka je doneta, kako je navedeno, 24. juna, a MMF je ocenio da je u Srbiji makrofinansijska stabilnost očuvana, kao i da srednjoročni izgledi rasta ostaju povoljni zahvaljujući posvećenosti vlasti strukturnim reformama.
Prilikom donošenja odluke, konstatovano je da Srbija uspešno sprovodi dogovoreni ekonomski program.

„Ispunjen veliki broj ciljeva“

Ovim povodom oglasio se ministar finansija Siniša Mali, ističući da je ispunjen veliki broj ciljeva iz aranžmana sa MMF-om i da Srbija nastavlja sa strukturnim i institucionalnim reformama.
„Uprkos izazovima koje je donela pandemija, uglavnom smo izvršili preuzete obaveze kada je reč o realizaciji plana strukturnih reformi, i to je i potvrdio Odbor direktora MMF-a“, rekao je ministar finansija.
Mali je naveo da su ciljevi programa: očuvanje makroekonomske stabilnosti, prilagođavanje karaktera monetarne i fiskalne politike tekućim ekonomskim kretanjima, nastavak sprovođenja plana strukturnih fiskalnih reformi radi očuvanja fiskalne stabilnosti.
Prema njegovim rečima, prioritet Srbije ostaje očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, uz pružanje podrške privrednom rastu.
„Naše javne finansije su u potpunosti stabilne i nastavljamo da ostvarujemo dobre ekonomske rezultate, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi koja pogađa sve svetske ekonomije. U prvom kvartalu ove godine ostvarili smo privredni rast od 4,4 odsto, dok u drugom kvartalu očekujemo rast od 4,0 odsto“, ukazao je Mali.
Podsetio je i da su ostali makroekonomski pokazatelji dobri, da je nezaposlenost u prvom kvartalu iznosila 10,6 odsto, a da udeo javnog duga u BDP-u iznosi 52,3 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto.
„U skladu sa budžetom za ovu godinu, cilj nam je da ograničimo fiskalni deficit na 3,0 odsto BDP-a, a posebno je važno to što u konsultacijama sa MMF-om pripremamo novi set fiskalnih pravila, među kojima je novo fiskalno pravilo o dugu i deficitu, kako bi se obezbedila dugoročna fiskalna održivost“, dodao je ministar Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala