- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lideri G7 zabrinuti zbog planova Rusije da preda Belorusiji „Iskandere“; Usvojena zajednička izjava

© AP Photo / Tobias SchwarzLideri zemalja G7 na samitu u Nemačkoj
Lideri zemalja G7 na samitu u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
Pratite nas
Lideri zemalja G7 usvojili su zajedničku izjavu o podršci Ukrajini. U usvojenoj izjavi lideri su izrazili zabrinutost zbog planova Rusije da Belorusiji preda sisteme „Iskander“ koji mogu da nose nuklearno oružje.
„Ponovo osuđujemo neopravdanu upotrebu retorike i signala Rusije u vezi sa nuklearnim oružjem. Rusija mora da se pridržava svojih međunarodnih obaveza, uključujući one koje zabranjuju upotrebu hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja. Pozivamo Rusiju da se ponaša odgovorno i uzdržano i ponavljamo da će upotreba takvog naoružanja biti neprihvatljiva i imati teške posledice. S tim u vezi, izražavamo ozbiljnu zabrinutost nakon izjave Rusije da bi mogla da preda Belorusiji rakete koje mogu da imaju nuklearno punjenje“, ističe se u dokumentu.
U dokumentu se navodi i da su zemlje G7:
spremne da prošire saradnju sa Ukrajinom u oblasti razmene obaveštajnih, informacionih i podataka o pomorskoj bezbednosti;
odlučne da podrže Ukrajinu u proizvodnji i izvozu žitarica, ulja i drugih poljoprivrednih proizvoda;
nastaviti da traže nove načine da izoluju Rusiju od svetskog tržišta, uključujući u izvozu zlata;
spremne da podrže međunarodni plan za obnovu Ukrajine, koji je razvio i sprovodi Kijev;
pozdravljaju odluku da se Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata za članstvo u EU;
najavile da nameravaju da dalje uvode pojedinačne sankcije Rusiji;
istraže opcije za pružanje humanitarne pomoći i podrške Kijevu, uključujući i korišćenjem zamrznutih sredstava Rusije; za Ukrajinu je takođe izdvojeno više od 2,8 milijardi dolara humanitarne pomoći;
istraže opcije za preusmeravanje sredstava dobijenih od carina na rusku robu u Ukrajinu;
pozvale Rusiju da garantuje slobodan prolaz brodova sa poljoprivrednim proizvodima iz luka Ukrajine;
zemlje nameravaju da preduzmu korake za smanjenje izvoznih prihoda Rusije smanjenjem zavisnosti od ruskih energenata;
U dokumentu se dodaje da Ukrajina sama mora da odluči o mirnom rešenju bez spoljnog pritiska, kao i da će zemlje G7 nastaviti da podržavaju Ukrajinu, njen suverenitet i teritorijalni integritet.
U izjavi se navodi i da budžetska podrška koju su zemlje G7 planirale i već dale Kijevu 2022. Iznosi ukupno 29,5 milijardi dolara, kako bi „pomogli da se likvidira deficit finansiranja budžeta“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a da su sankcije nanele ozbiljan udarac svetskoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala