- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Industrijska proizvodnja u Crnoj Gori vredela 420 miliona evra u 2021.

© Foto : Youtube/Vlada Crne Gore/PrintscreenKombinat aluminijuma Podgorica
Kombinat aluminijuma Podgorica - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
Pratite nas
Ukupna proizvodnja svih industrija u Crnoj Gori lani je vredela 420 miliona evra, što je svega oko 8,5 odsto bruto domaćeg proizvoda u Crnoj Gori koji je procenjen na 4,9 milijardi, pokazuju podaci Uprave za statistiku Monstat.
To je proizvodnja za domaće potrebe i izvoz. U ovaj oblik industrijske proizvodnje ne računa se električna energija ni primarna poljoprivredna proizvodnja.
Situacija s industrijom u Crnoj Gori je još gora ako se vidi da je proizvodnja sirovog aluminijuma lani vredela 106 miliona evra, ili četvrtinu ukupne nacionalne proizvodnje, a koja je prekinuta krajem prošle godine jer Kombinat aluminijuma i Elektroprivreda nisu postigli dogovor o ceni struje, pišu podgoričke „Vijesti“.
Prema ovim podacima lani je ukupna proizvodnja sirovog aluminijuma iznosila 45 hiljada tona što je oko 21 odsto više nego u 2020. godini, ali zbog rasta cena aluminijuma vrednost proizvodnje povećana je za skoro sto odsto s tadašnjih 58 miliona.
Drugi proizvod po vrednosti je sveži beton pripremljen za izlivanje, koga je napravljeno za 29 miliona. To je značajan pad u odnosu na godinu ranije kada su napravljene 703 hiljade tona betona u vrednosti 37 miliona evra, a lani je proizvodnja ovog proizvoda pala na 551 hiljadu tona. To je nastalo zbog smanjivanja obima radova na auto-putu, ali i značajnog pada aktivnosti u građevinarstvu zbog rasta cena građevinskih materijala.
Treći proizvod po vrednosti je pivo, koga je proizvedeno u količini od 320 hiljada hektolitara za 26 miliona evra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala