- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Nacionalizacija – jedan od vidova novog arsenala ratovanja | Energija Sputnjika

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaRuska i nemačka zastava na automobilu predsednika Rusija
Ruska i nemačka zastava na automobilu predsednika Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
Pratite nas
Ukrajinska kriza, osim polarizacije zapadnih zemalja u odnosu na Rusiju i zemlje koje se nisu priključile sankcijama Kremlju, što se vidi najavom akcije članica G7 protiv Pekinga, odnosno, kineskog projekata Pojas i put otvara i pitanje svojine - neprikosnovenog i svetog prava vlasništva. Nemačka štampa najavljuje nacionalizaciju „Severnog toka 2“.
Kako pišu, nemačko Ministarstvo finansija razmatra mogućnost eksproprijacije dela ovog gasovoda na teritoriji Nemačke i odsecanje od ostatka cevovoda. Kako kažu, taj deo „Severnog toka 2“, cevi koje vode sa kopna u more, biće povezane sa mobilnim terminalom za tečni gas, koji Nemačka planira kao alternativu ruskom gasu.
Da podsetimo, ruski Gasprom je stopostotni vlasnik firme koja je izgradila gasovod „Severni tok 2”. Njihovi vlasnici sigurno će, kad vojna dejstva stanu, pokrenuti pitanje obeštećenja.
Kako je ova najava stigla uoči vikenda iz Moskve, uz komentar da nisu dobila zvaničnu potvrdu, nije bilo neke veće reakcije. ipak, pominjani su advokati.
Uz to, u ovu krizu Nemačka je ušla kao veoma zavisna od uvoza ruskog gasa - skoro 50 odsto u ukupnoj potrošnji. I, mada gromoglasno najavljuju uspešno nalaženje alternativnih izvora ruskom gasu istovremeno se čuju i preporuke o štednjama i sumorne prognoze tokom predstojeće zime za nemačku privredu i građane.
Sve ovo daje “poseban ton” dogovoru učesnika samita G7 da više neće kupovati rusko zlato. A u medijima se raspredaju priče o tome da je Rusija bankrotirala jer ne može da plati dospele obaveze.
Blumberg piše da će se Rusija prvi put od 1918. godine naći u situaciji da ne može da isplaćuje dugovanja, ali ukazuje da se tržište sada „suočava sa jedinstvenom situacijom da dužnik ima i volju i sredstva da plati svoje obaveze, ali to ne može da uradi“.
Sve ovo zapravo su novi vidovi ratovanja o kojima u “Energiji sputnjika” Jelica Putniković razgovarala sa analitičarom, prof. dr Stevicom Deđanskim, predsednikom Centra za razvoj međunarodne saradnje.
Energija Sputnjika 27. 6. - Stevica Deđanski
Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala