- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Dodon: Moldavija bi mogla da izgubi deo teritorije zbog nametnute konfrontacije sa Rusijom

© AFP 2023 / Daniel MihailescuMoldavska zastava ispod Trijumfalne kapije u Kišinjevu
Moldavska zastava ispod Trijumfalne kapije u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
Pratite nas
Moldavija bi mogla da izgubi deo svoje teritorije zbog konfrontacije sa Rusijom koju nameće Zapad, izjavio je bivši predsednik zemlje Igor Dodon.
Po njegovom mišljenju, Moldavija je dobila status kandidata za članstvo u EU ne zbog ekonomske podrške, nego „kako bi je uvukli u geopolitičke igre Zapada protiv Rusije“.

„U stvari, postali smo kandidati za nove političke i vojne eksperimente po tužnom primeru Ukrajine. A žurba kojom su nas primili u kandidate zajedno sa Ukrajinom bez neophodnih reformi i sa političkim režimom (vladajuće) Stranke akcije i solidarnosti, koji postaje diktatorski i koji grubo krši temelje pravne države i osnovne slobode građana, potvrđuje da će Moldaviji biti dodeljena uloga piona na geopolitičkoj tabli Zapada“, napisao je Dodon na Telegramu.

Po njegovim rečima, posledice po republiku mogle bi da budu tragične.

„Zbog rusofobične politike koju vodimo zajedno sa Zapadom ne samo što ćemo da izgubimo profitabilne ekonomske odnose sa partnerima na Istoku, nego rizikujemo i da ostanemo bez dela naših teritorija. Kao rezultat toga, Moldavija može nestati kao nezavisna država“, ocenio je Dodon.

Kako je konstatovao, Moldavija neće ući u EU u narednim decenijama, a možda i nikad, ali će pretrpeti štetu ako se pridruži sankcijama protiv Rusije.
Dodon je istakao da su saopštenja vlasti zemlje da status kandidata za članstvo u EU obavezuje Moldaviju da se pridruži antiruskim sankcijama – laži.

„Na primer Turska, članica NATO-a, koja je dobila status kandidata pre nekoliko decenija, odbila je da podrži sankcije Zapada protiv Rusije, jer protivreče nacionalnim interesima“, podsetio je bivši predsednik.

Dodon je poručio da „rat Zapada protiv Rusije nije naš rat, te da moldavska politika treba da se zasniva na principima suvereniteta i neutralnosti, na pogodnim odnosima sa Istokom i Zapadom, uzimajući u obzir nacionalne interese“.
Šefovi država i vlada Evropske Unije na samitu u Briselu odobrili su davanje statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini i Moldaviji. Nakon toga je predsednik parlamenta Moldavije Igor Grosu izjavio da status kandidata za članstvo u EU obavezuje Moldaviju da podrži nove antiruske sankcije. Pritom je naglasio da republika ima dobre odnose sa Rusijom.
Protest opozicije u glavnom gradu Moldavije. - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
RUSIJA
„Neka pokušaju“: Medvedev o pridruživanju Moldavije antiruskim sankcijama EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala