- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bela kuća potvrdila isporuku sistema PVO srednjeg i dalekog dometa Kijevu

© AP Photo / Evan VucciBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države će kompletirati novi paket vojnoj pomoći Ukrajini, u kojoj će prvi put biti i savremeni protivvazdušni sistemi srednjeg i dalekog dometa, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.
„Mogu da potvrdim da smo praktično u procesu finalizacije paketa koji uključuje napredne mogućnosti protivvazdušne odbrane“, rekao je Salivan novinarima u Nemačkoj, gde se održava samit G7.
Prema njegovim rečima, predsednik SAD Džozef Bajden je uverio ukrajinskog predsednika da će SAD poslati Ukrajini „savremena sredstva PVO srednjeg i dalekog dometa“, kao i artiljerijsku municiju i protivbaterijske radare.
Salivan je napomenuo da je ukrajinski predsednik tokom obraćanja učesnicima samita G7 rekao da je govorio o raketnom napadu na Kijev u nedelju i da ih je obavestio o tome da želi da dobije sisteme koji bi „mogli da obaraju rakete na nebu“.
Zelenski je, takođe, istakao da odugovlačenje borbenih dejstava nije u interesima Ukrajine i tražio da se to uzme u obzir prilikom planiranja vojne pomoći.
„On smatra da konflikt koji se odugovlači nije u interesu ukrajinskog naroda iz očiglednih razloga“, rekao je Salivan i dodao da je Zelenski pozvao sponzore Ukrajine da „maksimalno iskoriste narednih nekoliko meseci“.
U Poljskoj se raspoređuje bataljon NATO-a  - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
SVET
NATO uvećava snage za brzo delovanje na 300.000 vojnika – sedam puta više nego sada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala