- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bela kuća najavila nove sankcije Rusiji i pomoć Ukrajini

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države će Ukrajini obezbediti 7,5 milijardi dolara za pokrivanje budžetskog deficita, saopštila je Bela kuća.
„Zemlje G7 će se obavezati da će pomoći Ukrajini da pokrije kratkoročni deficit u finansiranju, uključujući obavezu SAD od 7,5 milijardi dolara“, navodi se u saopštenju.
Kako se navodi u izjavi, lideri G7 će preuzeti „dugoročnu obavezu bez presedana“ da Ukrajini pruže finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku u potrebnom obimu.
U saopštenju Bele kuće dodaje se da će G7 izdati zajedničku izjavu o podršci Ukrajini, koja će uključivati nove sankcije za dalje jačanje ekonomskih mera protiv Rusije.
Dodaje se i da će Sjedinjene Američke Države uvesti vizna ograničenja za oko 500 ruskih zvaničnika zbog specijalne operacije u Ukrajini.
„Država će uvesti vizna ograničenja protiv oko 500 zvaničnika zbog pretnji, kršenja suvereniteta, teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti Ukrajine, kao i zbog suzbijanja različitog mišljenja u Rusiji“, navodi se u saopštenju Bele kuće.
U saopštenju se dodaje da će zemlje G7 uvesti i sankcije protiv lica odgovornih za kršenje ljudskih prava, uključujući ratne zločine, ustanovljavanje nelegitimne vlasti u Ukrajini i umešanost u „krađu ukrajinskog žita“.
Osim toga, Stejt department i Ministarstvo finansija uvešće sankcije privatnim vojnim kompanijama koje su umešane u kršenje ljudskih prava ili međunarodnog humanitarnog prava u Ukrajini.
Na spisku sankcija naći će se i zvaničnici na teritorijama koje je oslobodila Rusija.
Takođe se ističe da zemlje G7 nameravaju da „ograniče prihode“ Rusije od izvoza zlata.
„Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Dražava izdaće naredbu o zabrani uvoza novog zlata u SAD kako bi sprečilo Rusiju da učestvuje na zvaničnom tržištu zlata“, ističe se u saopštenju.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala. Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
RUSIJA
Putin: Porast inflacije u svetu – rezultat višegodišnjeg neodgovornog ponašanja G7
Zastave Rusije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
RUSIJA
„Loše će se završiti po Evropu“: Mađarska upozorava EU na opasne posledice sankcija protiv Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala