- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Abazović očekuje skoro potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, zahtjev stigao i od CPC

© Sputnik / Boban NovovićMandatar za sastav Vlade Crne Gore Dritan Abazović
Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
Pratite nas
Vlada Crne Gore će u najskorije vrijeme potpisati Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, izjavio je u Skupštini Crne Gore premijer Dritan Abazović. On je dodao da je jutros na njegov sto došao i zahtjev da takav sporazum potpiše država i sa kanonski nepriznatom tzv. Crnogorskom pravoslavnom crkvom.
„Bez obzira na sve kritike i brojnu propagandu, sve što sam rekao iza toga stojim. Nema od toga nikakvog mrdanja. Što sam najavio u ekspozeu to ćemo da realizujemo, jedno po jedno. Politički ima određene tačke. Lično se trudim da stvari skidam sa dnevnog reda i da one ne ostaju na stolu”, rekao je Abazović.
On je tako odgovorio na pitanje šefa kluba Demokratskog fronta Slavena Radunovića da li i dalje važi njegovo i obećanje potpredsjednika Vladimira Jokovića da će Vlada u najskorije vrijeme potpisati Temeljni ugovor sa SPC, organizovati popis u ovoj godini i najozbiljnije razmotriti savjet SAD i EU da se Crna Gora uključi u Otvoreni Balkan.
„Temeljni ugovor je obaveza države. Mislim da će ovaj biti najviše u skladu sa zakonom u odnosu na sve što je potpisala država. Druge vjerske zajednice koje budu iskazale želje, među njima CPC, imaće naš tretman apsolutno identičan. Svi imaju jednaka prava i obaveze”, rekao je Abazović, koji rešenje pitanja ugovora očekuje, kako je naveo, uskoro.
On je kazao da će ugovor biti usklađen sa Ustavom Crne Gore i da oko toga ne treba praviti nikakve političke tenzije.
„Narednih dana ćemo javnost obavijestiti, nakon što (ugovor) ode na komisije. Ima li disonantnih tonova, ima. Da li neko želi da ruši vladu oko toga, to nije moj problem. Dok sam premijer bavim se državnim pitanjima. Ni moja URA me ne interesuje. Koliko će vlada trajati neka odluči parlament. Tretiranje ovih tema treba da se završi na pošten način i da se prelazi na druge teme”, poručio je Abazović.
Radunović je uzvratio da je zadovoljan što će Abazović stati iza svojih obećanja, ali i da očekuje da će nailaziti na probleme.
„Najviše mislim na SDP, sila će se dići. Ali što se tiče DPS-a, i vi i ja znamo, to će neko drugi završiti ako bude trebalo”, rekao je Radunović.
Što se tiče popisa, Abazović je naveo da je to tehničko pitanje koje se pravi političkim u Crnoj Gori.
Ponovio je afirmativan stav prema Otvorenom Balkanu, koji, kako je naveo, nikako ne smije biti zamjena za članstvo u Evropskoj uniji. On je kazao da je Otvoreni Balkan najviše ekonomsko pitanje i da u vladi razmatraju sve šta bi Crna Gora mogla dobiti od te integracije.

Scenario energetske krize moguć i u Crnoj Gori

Abazović je upozorio da je scenario energetske krize tokom jeseni moguć i u Crnoj Gori.
Odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Crne tokom „premijerskog sata", Abazović je kazao da ako gas iz Rusije ne bude dolazio naredne jeseni u zemlje Evrope, i ako se za grijanje počne koristiti električna energija, može se desiti da imate novac, ali da struju ne možete da kupite
„Ukoliko se obistini da na jesen ili nastupom hladnih dana ne bude isporuka gasa iz Rusije prema Zapadnoj Evropi koji zadovoljava njihovu ekonomiju, budu li prelazili na električnu energiju, nastaće energetski kolaps i novcem nećete moći doći do struje“, naglasio je Abazović.
Poručio je da se nada da do toga neće doći ali da treba biti spreman.
„Ono što je trenutno situacija, da ne bi bili pesimistični, mislim da Vlada korektno rukovodi situacijom i ne postoji razlog za strah i paniku. Imamo neke zalihe hrane“, naglasio je Abazović i dodao:
„Danas u Crnoj Gori građani plaćaju najjeftinije gorivo u regionu, šta će biti za deset dana ne znam“.
On je istakao da svi moraju da se posvete tome da turistička sezona prođe uspješno, da je trenutno 90 odsto popunjenosti u odnosu na 2019. godinu i da je predsezona dobra.
Abazović je kazao i da se vlasti trude da povećaju proizvodnju hrane u Crnoj Gori.
„Možete sve da svalite na Vladu, ja sam na to navikao. Nije se sistemski radilo decenijama. Očekujemo da će kriza da se produbljuje s jeseni. Krize treba da nas uče da moramo više da se bavimo proizvodnjom hrane i da ne budemo energetski zavisna država“, istakao je Abazović.
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
REGION
Zastupnik Mitropolije za Sputnjik o Temeljnom ugovoru Crne Gore sa SPC
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala