- Sputnik Srbija, 1920
DRUŠTVO
Zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, Rusije i ostatka sveta

Srpski petao postao ambasador Hitlerovog rodnog grada /foto/

© Tanjug / ZORAN SIJAKOVICU Hitlerovom rodnom gradu uskoro skulptura srpskom petlu
U Hitlerovom rodnom gradu uskoro skulptura srpskom petlu - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Na mostu preko reke In, kod Brauna, gradića na granici Austrije i Nemačke, poznatog po tome da je rodno mesto Adolfa Hitlera svečano je postavljena je skulptura posvećana srpskom petlu dugopevcu, koga je sa ratišta doneo nemački vojnik a kojem su nemački carinici 1918. na tom istom mostu odrubili glavu.
Skulptura je svečano otkrila poslanica Evropskog parlamenta Angelika Vinzig u petak, a pevac je dobio ime Valter, po novinaru Valteru Gajiringu zahvaljujući kome je priča o prijateljstvu nemačkog vojnika i srpskog petla sa kojim je proveo ratne godine, objavljenu 29. juna 1918. godine na naslovnoj strani lokalnih novina, opet doprla u javnost.
© BRAUNAU - GRADSKI SEKRETARIJAT ZA KULTURU - ZORAN SIJAKOVICSkulptura posvećena srpskom petlu u nemačkom gradu Braunuu
Skulptura posvećena srpskom petlu u nemačkom gradu Braunuu - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
Skulptura posvećena srpskom petlu u nemačkom gradu Braunuu
Svečanosti na mostu preko reke IN prisustovali su brojni austrijskih zvaničnici, ambasadora Srbije Nebojše Rodića, a informacije o ovom događaju za Tanjug je preneo inicijatora projekta Zorana Šijakovića, lokalni sekretara za kulturu koga su salcburški mediji uvrstili u 100 najpopularnijih sugrađana, a Vlada Gornje Austrije odlikovala za stvaralački rad.
Uz petla koji je postavljen na ogradi mosta preko reke In napravljen je, kako kaže Šijaković i jedan manji, takođe rad Kristine Persajs.
On je trenutno je u Muzeju i biće ambasador koji će Braunau povezivati sa drugim gradovima širom Evrope, sa sličnim legendama, rekao je on.
"Dobili smo poziv za Brisel, a prvo idemo u Bremen koga krasi i skulptura magarca, mačke i petla - junaka iz bajke Bremenski svirači braće Grim. Biće to povod i za bratimljenje srpskog i petla braće Grim, koje će se iskoristiti za jačanje veza u oblasti privrede, kulture ...", rekao je Šijaković.
Na svečanosti je, kako kaže, premijerno izvedeno i delo "Fantazija o petlu" Vilfrida Šarfa kompozitora koji je nastupao i na novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije.
Šijaković, koji je rođen u Novom Sadu, kaže i da je Braun kao Hitlerovo rodno mesto stigmatizovano i da se zbog toga svi trude da doprinesu da izađe iz takvog nepopularnog imidža.
Sa našim petlom to će sigurno uspeti, kaže Šijaković koji je i osnivač Udruženja Danica čiji je ansambl jedan od retkih interpretatora srpske izvorne narodne i starogradske muzike u Austriji.
U priči o važnosti petla, podseća i na to da su mnoge životinje bile junaci Prvog svetskog rata, a neke su imale i manje zvaničnici ali ključnu ulogu za moral vojnika u rovovima, podstičući ih da razmišljaju o normalnom životu i danima kakve će ponovo živeti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala