https://lat.sputnikportal.rs/20220626/recept-za-najstariji-slatkis-na-svetu-1139146791.html
Recept za najstariji slatkiš na svetu
Recept za najstariji slatkiš na svetu
Sputnik Srbija
Ašure ili ašura, slatkiš koji je poznat i kao Nojev dezert, smatra se jednom od najstarijih poslastica na svetu. Dezert je bogat žitaricama, mahunarkama, suvim... 26.06.2022, Sputnik Srbija
2022-06-26T22:35+0200
2022-06-26T22:35+0200
2022-06-26T22:35+0200
društvo
društvo
stil života
recepti
magazin
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/06/1a/1139146471_0:135:1440:945_1920x0_80_0_0_11d1ac66442162e29c71c96ed464d9e7.jpg
U turskoj kulturi „ašure" je simbol različitosti i prijateljstva. Kada se pravi ovaj desert, pravi se u velikim količinama da bi mogao da se po tradiciji – podeli sa prijateljima i komšijama.Prema legendi, kada su zalihe hrane na Nojevoj barci počele da nedostaju, Noje je odlučio da sve preostale zalihe hrane stavi u jedan lonac i skuva ih kako bi svi putnici bili nahranjeni dok barka ne stigne do planine Ararat u istočnoj Turskoj.Prema drugim izvorima, tokom putovanja proroka Muhameda u Medinu sa svojim sledbenicima, videli su grupu Jevreja koji poste. Kada ih je prorok Muhamed zamolio pitao zašto poste, oni su mu odgovorili – da bi se setili dana kada ih je Mojsije spasao od Egipćana. Muhamed je smatrao da i Muslimani treba da rade isto jer se Mojsije smatra prorokom i u islamskoj veri, piše RTS.Kako da pripremite ašura slatkišPostoji nekoliko verzija ašura dezerta, a mi vam u nastavku preporučujemo jedan od načina da ga napravite.Za osam porcija ovog slatkiša potrebno je:Pošto je ječam ostao potopljen tokom noći, stavite ga da proključa i dodajte, ako treba, još malo vode. Kuvajte oko 50 minuta na tihoj vatri (dok ječam ne omekša). Dodajte šećer, pasulj, leblebije, ružinu vodu i nekuvani beli pirinač i ponovo pustite da provri. Ako je potrebno, opet možete dodati malo vode. Smanjite vatru i kuvajte još oko 10 minuta. Mešajte smesu polako dok se ne zgusne. Prebacite smešu u veliku činiju i proverite da li je površina mešavine ravna. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.Kada se ohladi, po slatkišu pospite cimet, iseckane suve smokve, iseckane kajsije, pistaće i orahe.Pospite na kraju preko ašure i sveže semenke nara. Poslužite ohlađeno ili na sobnoj temperaturi.
https://lat.sputnikportal.rs/20220127/stari-ruski-recept-za-najsocnije-palacinke-1133570667.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/06/1a/1139146471_0:0:1440:1080_1920x0_80_0_0_137fa7cef1125097280db140f60f99c3.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
društvo, stil života, recepti, magazin
društvo, stil života, recepti, magazin
Recept za najstariji slatkiš na svetu
Ašure ili ašura, slatkiš koji je poznat i kao Nojev dezert, smatra se jednom od najstarijih poslastica na svetu. Dezert je bogat žitaricama, mahunarkama, suvim voćem i orašastim plodovima.
U turskoj kulturi „ašure" je simbol različitosti i prijateljstva. Kada se pravi ovaj desert, pravi se u velikim količinama da bi mogao da se po tradiciji – podeli sa prijateljima i komšijama.
Prema legendi, kada su zalihe hrane na Nojevoj barci počele da nedostaju, Noje je odlučio da sve preostale zalihe hrane stavi u jedan lonac i skuva ih kako bi svi putnici bili nahranjeni dok barka ne stigne do planine Ararat u istočnoj Turskoj.
Prema drugim izvorima, tokom
putovanja proroka Muhameda u Medinu sa svojim sledbenicima, videli su grupu Jevreja koji poste. Kada ih je prorok Muhamed zamolio pitao zašto poste, oni su mu odgovorili – da bi se setili dana kada ih je Mojsije spasao od Egipćana. Muhamed je smatrao da i Muslimani treba da rade isto jer se Mojsije smatra prorokom i u islamskoj veri,
piše RTS.
„Ašura znači 10 na arapskom i odnosi se na 10. dan u mesecu muharemu, prvom mesecu islamskog kalendara. Desert se priprema u kućama tokom te nedelje i deli sa prijateljima, simbolizujući ljubav i obilje“, rekla je Semre Torun, urednica u časopisima Vog i GQ Turkey.
Kako da pripremite ašura slatkiš
Postoji nekoliko verzija ašura dezerta, a mi vam u nastavku preporučujemo jedan od načina da ga napravite.
Za osam porcija ovog slatkiša potrebno je:
šolja i po leblebije iz konzerve,
šolja i po konzerviranog tamnog pasulja (ljubičasti, tamnoplavi),
tri šolje oljuštenog ječma namočenog u dosta voda (koji se ostavlja da tako prenoći),
pola šolje nekuvanog belog pirinča koji je takođe odstojao u vodi,
šest punih kašika seckanih suvih smokvi,
šest suvih seckanih kajsija,
osam kašika naseckanih oraha,
Pošto je ječam ostao potopljen tokom noći, stavite ga da proključa i dodajte, ako treba, još malo vode. Kuvajte oko 50 minuta na tihoj vatri (dok ječam ne omekša). Dodajte šećer, pasulj, leblebije, ružinu vodu i nekuvani beli pirinač i ponovo pustite da provri. Ako je potrebno, opet možete dodati malo vode. Smanjite vatru i kuvajte još oko 10 minuta. Mešajte smesu polako dok se ne zgusne. Prebacite smešu u veliku činiju i proverite da li je površina mešavine ravna. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Kada se ohladi, po slatkišu pospite cimet, iseckane suve smokve, iseckane kajsije, pistaće i orahe.
Pospite na kraju preko ašure i sveže semenke nara. Poslužite ohlađeno ili na sobnoj temperaturi.