- Sputnik Srbija, 1920
DRUŠTVO
Zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, Rusije i ostatka sveta

Recept za najstariji slatkiš na svetu

CC0 / / Ašura
Ašura - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Ašure ili ašura, slatkiš koji je poznat i kao Nojev dezert, smatra se jednom od najstarijih poslastica na svetu. Dezert je bogat žitaricama, mahunarkama, suvim voćem i orašastim plodovima.
U turskoj kulturi „ašure" je simbol različitosti i prijateljstva. Kada se pravi ovaj desert, pravi se u velikim količinama da bi mogao da se po tradiciji – podeli sa prijateljima i komšijama.
Prema legendi, kada su zalihe hrane na Nojevoj barci počele da nedostaju, Noje je odlučio da sve preostale zalihe hrane stavi u jedan lonac i skuva ih kako bi svi putnici bili nahranjeni dok barka ne stigne do planine Ararat u istočnoj Turskoj.
Prema drugim izvorima, tokom putovanja proroka Muhameda u Medinu sa svojim sledbenicima, videli su grupu Jevreja koji poste. Kada ih je prorok Muhamed zamolio pitao zašto poste, oni su mu odgovorili – da bi se setili dana kada ih je Mojsije spasao od Egipćana. Muhamed je smatrao da i Muslimani treba da rade isto jer se Mojsije smatra prorokom i u islamskoj veri, piše RTS.

„Ašura znači 10 na arapskom i odnosi se na 10. dan u mesecu muharemu, prvom mesecu islamskog kalendara. Desert se priprema u kućama tokom te nedelje i deli sa prijateljima, simbolizujući ljubav i obilje“, rekla je Semre Torun, urednica u časopisima Vog i GQ Turkey.

Kako da pripremite ašura slatkiš

Postoji nekoliko verzija ašura dezerta, a mi vam u nastavku preporučujemo jedan od načina da ga napravite.
Za osam porcija ovog slatkiša potrebno je:
225 grama šećera,
šolja i po leblebije iz konzerve,
šolja i po konzerviranog tamnog pasulja (ljubičasti, tamnoplavi),
tri šolje oljuštenog ječma namočenog u dosta voda (koji se ostavlja da tako prenoći),
pola šolje nekuvanog belog pirinča koji je takođe odstojao u vodi,
kašika ružine vodice,
dve kašičice cimeta,
tri kašike pistaća,
tri kašike pinjola,
tri kašike ribizle,
šest punih kašika seckanih suvih smokvi,
šest suvih seckanih kajsija,
osam kašika naseckanih oraha,
osam kašika semena nara
Pošto je ječam ostao potopljen tokom noći, stavite ga da proključa i dodajte, ako treba, još malo vode. Kuvajte oko 50 minuta na tihoj vatri (dok ječam ne omekša). Dodajte šećer, pasulj, leblebije, ružinu vodu i nekuvani beli pirinač i ponovo pustite da provri. Ako je potrebno, opet možete dodati malo vode. Smanjite vatru i kuvajte još oko 10 minuta. Mešajte smesu polako dok se ne zgusne. Prebacite smešu u veliku činiju i proverite da li je površina mešavine ravna. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Kada se ohladi, po slatkišu pospite cimet, iseckane suve smokve, iseckane kajsije, pistaće i orahe.
Pospite na kraju preko ašure i sveže semenke nara. Poslužite ohlađeno ili na sobnoj temperaturi.
Palačinke ispečene za Maslenicu - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
RUSIJA
Stari ruski recept za najsočnije palačinke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala