Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Veliki početak i velika stvar“: Otvoren aerodrom Rosulje kod Kruševca

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICAerodrom Rosulje
Aerodrom Rosulje - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
Pratite nas
Aerodrom Rosulje kod Kruševca danas je svečano otvoren za avio-saobraćaj, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Aerodrom Rosulje kod Kruševca, prvi sportski aerodrom u okviru Aerodroma Srbije otvara se nakon dve godine izgradnje, za koju je Vlada Srbije izdvojila 342 miliona dinara.
Vučić izjavio da taj aerodrom ima najmoderniju pistu i hangare za male avione i najavio da će godinu ili godinu i po dana moći da ga koriste i veći avioni tipa ATR 72.
"Ovo je veliki početak i velika stvar. Nisam znao da je ovo tako pogodan prostor za aerodrom, izgleda prelepo, kao i pista", rekao je Vučić.
Napomenuo je da je cilj da se ne koristi samo za male avione u unutrašnjem saobraćaju već i za međunarodni saobraćaj.
"Moraćemo da ga soposobimo da mogu da ga koriste i avioni iz inostranstva i avioni tipa ATR", rekao je Vučić.
Istakao je da će korišćenu aerodroma Rosulje doprineti puno i autoput koji će tu proći, kao i brza pruga.
To će dodatno privući investitora u taj deo Srbije, kao i dalje povećanje plata i penzija u Srbiji, rekao je Vučić.
Vučić je rekao da je država uložila 478 miliona dinara u aerodrom Rosulj i istakao da su to platili građani Srbije.
Izrazio je uverenje da će taj aerodrom doprineti daljem razvoju turizma u tom delu Srbije i pospešiti dalji povratak naših građana iz inostranstva.
Želim vam srećan rad, vedro i mirno nebo, poručio je Vučić, nakon čega su u okviru aeromitinga, koji je usledio, sleteli padobranci sa srpskom zastavom, a zatim je sleteo na aerodrom i prvi avion Pajper, kao i drugi avioni tog tipa, kao što je Cesna.
Na aerodromu Rosulje, gde će biti održan i manji aeromiting, prisustvuju i ministar saobraćaja Tomislav Momirović, ministar policije Aleksandar Vulin, ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, kao i veliki broj građana koji nose zastave Srbije.
Predsednik je prvo obišao hangar u kojem su izložene letilice, a nakon toga će prisustvovati mini aeromitingu u kome će učestvovati nekoliko aviona i helikoptera, kao i padobranci.
Aerodrom se prostire na površini od 40 hektara i uz aerodromsku zgradu i hangar poseduje rulnu stazu i pistu dužine 820 metara.
Nosiće kodnu oznaku 2B, što znači da će na njega moći da sleću avioni s rasponom krila do 24 metra, u šta spadaju sportski i manji avioni poput pajpera, cesne, manjeg lir džeta, laste i sličnih letelica koje imaju do 10 sedišta.
"Rosulje" su pravljene po standardima za avione ATR, što znači da će u budućnosti, sa produženjem piste, moći da se koristi za regionalni saobraćaj.
Aerodrom "Rosulje" nalazi se na 5,5 kilometara od centra Kruševca, na visoravni Jasikovica, na kojoj ima magle samo pet dana u godini i to tokom januara meseca.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala