Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Može li Srbija u EU za 5 do 7 godina? – „Ja sam realista“

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICAleksadar Vučić
Aleksadar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se u Briselu videlo da kada je geopolitički interes EU u pitanju može da se dobije status kandidata i da ništa nije urađeno u smislu pripreme za članstvo.
Vučić je, na pitanje da li se slaže sa ministarkom Jadrankom Joksimović da bi Srbija mogla za pet do sedam godina biti članica EU, kazao da je on realista, ali da ministarka dobro zna odnose u Uniji.
„To zavisi od političke i geopolitičke situacije. Videlo se sada da možete dobiti status kandidata da u smislu pripreme niste ništa uradili, kada je u geopolitičkom interesu EU, a da oni koji su mnogo više učinili kao Severna Makedonija, Albanija i BiH nisu dobili ništa“, objasnio je on.
Vučić je kazao da je nije takav optimista kao ministarka, i da se najviše uzda u sopstvene snage.
„Naš evropski put moramo da nastavimo. Moramo da se uzdamo najviše u naše snage. Pokazali smo da možemo svojim radom, opstajući i ostajući na evropskom putu, čuvajući tradicionalna prijateljstva, da zemlju menjamo do neprepoznatljivosti“, rekao je on.
Vučić je kao primere naveo aerodrom Rosulju, koji niko nije ni sanjao, a koji snaži našu infrastrukturu, i koji i kao autoputevi menjaju potpuno sliku Srbije.
„Kako će da izgleda Srbija za dve godine kada budete imali autoput do Požege, Kraljeva, Kruševca, gradićemo Dunavsku magistralu, spojiti Kuzmin sa Sremskom Račom, graditi autoput Beograd-Zrenjanin, Beograd-Vršac, obilaznica oko Beograda, ne mogu ni svega da se setim... Srbija izgleda drugačije, i možemo sve svojim snagama“, poručio je on.
Vučić je istakao da je važno da verujemo u sebe i da ne mislimo da će neko drugi da nam pokloni nešto.
„Moramo da podignemo veru u sebe“, naglasio je on.

Očekujem dobru posetu Abazovića

Vučić je rekao da očekuje dobru posetu crnogorskog premijera Dritana Abazovića Srbiji, izrazivši uverenje da je moguće graditi bolje odnose od dosadašnjih.
Abazović je ranije ovog meseca najavio svoju posetu Srbiji za 29. jun.
“Očekujemo dobru posetu, razgovaraćemo o svim važnim temama sa Dritanom Abazovićem”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja aerodroma “Rosulje”, u vezi sa tom posetom.
“Verujem da je moguće da napravimo nešto bolje odnose u poređenju na one koje smo imali ranije”, dodao je Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala