- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Udar na zlato: G7 želi da liši Rusiju 19 milijardi dolara prihoda

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaZlatne poluge izrađene u Sverdlovskoj oblasti
Zlatne poluge izrađene u Sverdlovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
Pratite nas
Gubici Rusije od zabrane izvoza zlata iznosiće 19 milijardi dolara, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

"To je drugi najveći izvozni proizvod Rusije, nakon energetike. To je 19 milijardi dolara godišnje, a najveći deo dolazi iz zemalja G7. To je značajno", rekao je Blinken televiziji "Si-En-Enu".

Šef Stejt departmenta je izjavio da se očekuje da ruska privreda padne 8-15 odsto zbog sankcija Zapada.
Lideri Grupe sedam (G7) najjačih svetskih ekonomija okupili su se danas u dvorcu Elmau, u bavarskim Alpima, gde će do utorka razmatrati posledice rata u Ukrajini po globalno snabdevanje hranom i energentima i načine da se tržište stabilizuje. Početak trodnevnog samita obeležila je odluka SAD, Kanade, Japana i Velike Britanije da zabrane uvoz ruskog zlata, kao deo nastojanja da uskrate Moskvi sredstva za finansiranje specijalne vojne operacije u Ukrajini.
"Mere koje smo danas najavili direktno će pogoditi ruske oligarhe i udariti u srce Putinove ratne mašine", saopštio je britanski premijer Boris Džonson.
Kako se navodi u saopštenju britanske vlade, zabrana uvoza ruskog zlata bi uskoro trebalo da stupi na snagu i odnosiće se na novo iskopano ili rafinisano zlato, prenosi agencija Rojters.
Dodaje se da to neće uticati na zlato ruskog porekla koje je ranije izvezeno iz Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala